Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljösatsning på bryggeriet i fokus när ministrarna besökte Kopparberg

Den nya energicentralen på Kopparbergs bryggeri låg i fokus när statsråden Margot Wallström, Ann Linde, Karolina Skog och Anders Ygeman besökte Ljusnarsbergs kommun på torsdagen.

Fyra representatenter för Sveriges regering kom till Kopparberg. Temat för besöket var klimat. Och ett besök på Kopparbergs bryggeri stod på dagordningen. Margot Wallström (S) är utrikesminister. Anders Ygeman (S) är inrikesminister. Karolina Skog (MP) är miljöminister. Och Ann Linde (S) är EU- och handelsminister.

Förra året invigde Kopparbergs bryggeri sin nybyggda energianläggning. Med denna investering kan nu Kopparbergs bryggeri minska sin energiförbrukning och minska sitt utsläpp av växthusgaser. 50 miljoner kronor kostade satsningen. Och detta kunde ske med stöd från staten. 15,3 miljoner kronor fick nämligen Kopparbergs bryggeri som medfinansiering från statliga Klimatklivet för sin nya energianläggning.

Och det var just denna energianläggning som regeringens ministrar ville få veta mer om när de besökte Kopparberg.

– Bara det att man vet att det finns bidrag att söka för en sådan här satsning är ett incitament för att företag jobbar i den riktningen, sade Rickhard Voigt, platschef på bryggeriet, vid ministerbesöket.

Vad det handlar om är en klimatomställning som bolaget har gjort från fossila bränslen till biobränsle. Och dessutom tillvaratas spillvärmen från produktionen i den nya energicentralen.

– Vi har bland annat minskat våra utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser med 98 procent. Och vi har minskat vårt totala energibehov med 20 procent, berättade Fredrik Karlsson, produktionschef på bryggeriet.

Miljöminister Karolina Skog gillade det hon fick se på bryggeriet.

– Det här är imponerande. Med sin alldeles egen lösning har företaget fått ned sin elanvändning och samtidigt minskat sina utsläpp med 98 procent. Det här är ett mycket bra exempel på en omställning till mer förnybar energi, sade Karolina Skog.

Ewa-Leena Johansson (S), kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun, fanns givetvis med vid stadsrådsbesöket.

– Det har ett starkt symbolvärde när en så pass liten kommun som vår får besök av fyra ministrar på en och samma gång. Och det är viktigt att regeringen kommer ut och ser hur vi har det ute i de olika kommunerna, sade Johansson.

– Besöket i Kopparberg skedde på regeringens initiativ. Det behöver föras en dialog med kommunerna i landet, sade Margot Wallström.

Förutom besöket på Kopparbergs bryggeri så deltog ministrarna även på ett öppet möte på Kyrkbacksskolan med utveckling, jobb och trygghet i hela landet som tema.