Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Millimeterdrama när Örebro åkte ur SM

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

En millimeter från fortsatt spel. Men Örebrolaget Kenneth Skårud är utslaget ur SM.

Det är allmänt känt att curling är en sport med små marginaler. Men sällan så små som när Örebros lag på torsdagen åkte ur SM hemma i Trängen.

I den åttonde och sista omgången i måstematchen mot lag Melin från Skellefteå hade Örebro sistasten i enpoängsunderläge, bästa sten i boet och försökte en knack för att lägga in en andra poänggivande sten och vinna matchen.

Det lyckades – nästan.

– Vi var en millimeter ifrån i träffen för att få in stenen nog långt. Nu stannade den en halv centimeter för kort. Hade vi haft den millimetern på vår sida hade vi vunnit matchen och varit kvar i turneringen, säger Örebros skipper Kenneth Skårud.

I stället blev det skiljeomgång, där lag Melin hade sistasten. Skåruds lag byggde upp rejält med garder, och la in stenar i boet, men kunde inte hindra Melin från att dra in den avgörande stenen och vinna matchen med 6–5.

– Man ska inte skylla på motflyt, men vi har i varje fall inte haft flyt. Å andra sidan är det väl så; bra spelare har tur och dåliga har inte lika mycket tur, säger Skårud.

Herrarnas SM spelas i form av en trippelknock, en turneringsform där tre segrar ger en plats i slutspelet och tre förluster ger respass. Skåruds inledde med två förluster på onsdagen, 9–2 mot lag Nordlund från Sala och 6–3 mot lag Öhman från Norrköping, och var därefter piskat att vinna tre raka för att gå till slutspelet. Men åkte i stället ur SM efter tre raka förluster.

– Första matchen, mot Nordlund, var katastrof. Det var nog det sämsta jag spelat någonsin. Vi hittade inte farten och hamnade fel hela tiden på den här isen som curlar så mycket. Ja, jag har aldrig varit med om en is som curlar så mycket och det är jättekul, men också svårt i och med att man är så ovan, säger Skårud.

– Den andra matchen, mot Öhman, hade vi lika gärna kunnat vinna. Motståndarna sa själva: ”Hade vi inte haft sådan ur hade vi inte vunnit.” Om jag hade fått vara gud för en dag och haft två centimeter att fördela ut i den här världen, då hade jag placerat ut dem som halvcentimetrar på fyra olika ställen i den matchen, för då hade vi vunnit med tre poäng i ställe för att förlora med tre.

Lag Skårud, som förutom Skårud själv består av Ulf Ekberg, Pelle Sundberg, Christer Tikkala och gamle EM-medaljören Björn Roxin, tillhör normalt den undre halvan av en av de tre division 1-serierna, och är egentligen inte topp 30 i landet. Men genom DM-segern tidigare i vinter kvalificerade sig laget till SM, och slutade nu på en delad 15:e-plats av 16 lag.

Nu laddar laget om för fortsatt division 1-spel om tre veckor. Om det blir något mer SM i framtiden är oklart.

– Det var hemskt kul att få spela SM, framför allt på hemmaplan. Men vi har egentligen ingenting här att göra och det är dyrt att ta ledigt från jobbet och resa och så … Men kvalar vi in och det går i närheten så kanske vi kör igen, säger Skårud.

I NA:s liverapport från SM-veckan finns en video på den avgörande stenen när lag Skårud åker ur SM. Liverapporten hittar ni här!