Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mimmi Hodzic: Lyra säkrar vattenförsörjningen på lång sikt

Svar till ”H20” 3 juli

Insändaren vill att Örebro kommuns arbete med och beslut som rör Vätternvatten och nya vattenreservoaren Lyra ska pausas.

Bakgrunden till Vätternvatten är att flera kommuner i länet bara har en vattentäkt att ta sitt dricksvatten från, vilket är väldigt sårbart. Därför har fem kommuner i länet gått samman kring en gemensam lösning för att i framtiden ta dricksvatten från Vättern. Hösten 2017 tog Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg och Örebro kommun beslut att bilda det gemensamma bolaget Vätternvatten AB, för att driva arbetet med Vätternvatten vidare. Allt arbete som rör Vätternvattenprojektet drivs nu i detta bolag.

Projektet har pågått sedan 2008 och målsättningen är att vi ska ha vatten från Vättern i våra kranar år 2027. Enligt beräkningarna blir den totala kostnaden omkring 3,3 miljarder kronor i dagens penningvärde. Det omfattar en tunnel från Vättern, nytt vattenverk och gemensamma ledningar. Fördelat på de som ska använda vattnet handlar det om cirka 160-180 kronor extra i månaden för ett normalstort hushåll. Örebro kommun har ingått ett samarbete med övriga deltagande kommuner i Vätternvatten AB för att skapa en långsiktigt hållbar och säker dricksvattenförsörjning för våra medborgare.

När det gäller den nya vattenreservoaren Lyra var det olyckligt att upphandlingen för byggnationen behövde avbrytas. Ansvariga på upphandlingsenheten och Tekniska förvaltningen tog beslutet då de såg att förfrågningsunderlaget behövde förtydligas. Med stöd av experter har underlaget bearbetats och en ny upphandling är nu i full gång.

Vi bygger en ny vattenreservoar för att säkra Örebros vattenförsörjning på lång sikt. Att ta beslut om och bygga en ny vattenreservoar är en lång process och ett gediget internt arbete ligger bakom Lyra, som kommer att byggas enligt den senaste tekniken och rymma nästan dubbelt så mycket vatten som Svampen. Vattenreservoaren Lyra är även den en del i ett långsiktigt arbete med att säkra örebroarnas vattenförsörjning. Att pausa det pågående arbetet gagnar ingen.

Mimmi Hodzic

Förvaltningschef

Tekniska förvaltningen, Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel