Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Min egen hälsa har stärkt min uppfattning

Hur mycket behöver väljarna veta om oss som kandiderar till ett politiskt uppdrag? Det är en fråga som jag har funderat över sedan jag blev invald i riksdagen 2006. Har man begått en allvarlig brottslig handling är det klokt att redovisa det för det kommer media ändå att hitta. Bara någon månad efter valet 2006 och efter drygt en vecka som statsråd avgick moderaterna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò när media hade avslöjat att Borelius hade betalat sin barnflicka svart och att Stegö Chilò inte betalt tv-licens.

I direkt anslutning till skandalskriverierna kring statsråden valde Nerikes Allehanda att intervjua länets nyinvalda riksdagsledamöter och ställde frågan om vi hade några ”skelett” i garderoben. Några av oss berättade om olika typer av ungdomsförsyndelser och en bekant till mig sade efter att artikeln publicerats att hon var glad att hon inte var politiker och behövde berätta om dumheter som hon gjort i sitt liv.

När det handlar om mitt privatliv tycker jag att det måste finnas en gräns för vad väljarna behöver veta om mig. Det handlar inte om att jag har något att dölja men det måste vara upp till mig att bestämma över hur personlig jag vill vara och när det blir intrång i min privata sfär. Förra året fick jag frågor från en journalist om min hälsa utifrån att jag blivit nominerad till riksdagen igen. Att få frågor om mitt hälsotillstånd var i högsta grad förvånande och jag klargjorde att det inte var något jag vid detta tillfälle ville låt mig intervjuas om. Efter samtalet med journalisten har jag funderat över om samtliga som kandiderar till riksdagen kommer få hälsoenkäter att svara på, men kommit till slutsatsen att det troligen inte kommer att ske.

I USA så redovisas hälsotillståndet för de som kandiderar till president men i Sverige har hittills inte media valt att göra den typen av hälsogranskning inför val. Här har det mer handlat om ministrar och riksdagsledamöter som varit sjuka kortare tid men inte anmält detta. Förra året avgick dock Gabriel Wikström från uppdraget som minister på grund av utmattningsdepression. Detta efter en längre tids sjukskrivning om vilket han varit öppen med. Så vem vet, kanske kommer folkvaldas hälsotillstånd att vara i större fokus för media framöver.

När det gäller min hälsa så är det känt bland de som läst mina krönikor det senaste året, och många andra, att jag har haft bröstcancer och att jag har fått Parkinsons sjukdom, en neurologisk sjukdom. Det är del av mig och mina erfarenheter som jag bär med mig såväl i vardagen som i mitt nuvarande politiska uppdrag. Det har inte ändrat min politiska uppfattning utan snarare stärkt den. Som socialdemokrat med fackliga rötter är jag övertygad om att minskade klassklyftor och en starkare välfärd bidrar till ökad tillit i samhället och en tryggare tillvaro för alla. Det är något som väljarna behöver känna till.

Eva-Lena Jansson

Riksdagsledamot (s) Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel