Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ministerbesök på Kumla vårdcentral

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Utan kompetens utifrån skulle inte Kumla vårdcentral finnas i dag. Det slogs fast då integrationsminister Erik Ullenhag och oppositionslandstingsrådet  Anna Ågerfalk gästade vårdcentralen.

I Kumla har man i flera år arbetat för att ge fler läkare med utländska läkarlegitimationer behörighet att jobba som läkare på den egna vårdcentralen.

Ett introduktionsprogram finns framtaget där de blivande läkarna får handledning under de första sex månaderna, följt av lika lång tid med tjänstgöring på sjukhus.

- Introduktionen tar tid, men den lönar sig i slutänden. Kunskapen finn ju ofta där från början, det som sedan också krävs är erfarenhet, säger Kumlas vårdcentralschef Annika Roman.

Folkpartiet inom landstinget i Örebro län vill ta ett helhetsgrepp om legitimering av utländska läkare och sjuksköterksor, där fler ska få komma i arbete snabbare.

Oppisitionslandstingsråd Anna Ågerfalk (FP) bestämde sig vid ett besök på Kumla vårdcentral på försommaren att Kumlas arbete var väl värt att föra vidare. Under integrationsminister Erik Ullenhags ( FP) pågående valturné över landet tog hon därför initiativ till att ett av hans stopp blev på Kumlas vårdcentral under måndagen.

Ågerfalk och Ullenhag presenterade gemensamma idéer kring hur patienterna ska hjälpas till bättre vård samtidigt som integrationen förbättras.

- Utbildning, praktik och språkinlärning är det som krävs för att snabbt komma igång i arbete som både läkare och inte minst sjuksköterska. Motivationen ska vara att kunna garantera jobb. Det är här som Kumla lyckats med något som vi hoppas ska kunna inspirera fler till att jobba på liknande sätt, säger Anna Ågerfalk.

Erik Ullenhag passade under sitt korta besök på att fråga personalen vid Kumla vårdcentral vad de hade för tankar kring utvecklandet av landets vårdcentraler.

Ett av vice vårdcentralchef Lennart Svärds medskick blev då att tänka på vårdcentralernas viktiga funktion i hela patientkedjan:

- Det talas mycket om att vi är första instansen som möter patienten, men vi är även den sista. Vi ska ta hand om patienterna långt efter deras första besök hos oss.