Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnen från en av NA:s läsare: "1903 gick min mormor en mil till Odensbacken för att se en bil"

 
Läsarnas barndomsminnen
Visa alla artiklar

Annons

År 1923 var min far David Person, född 1894, med till torget i Askersund för att "torga" – det vill säga sälja grönsaker och blommor. När de kom dit så sa trädgårdsmästaren till min far att gå upp till landsfiskalen och fråga om han kunde få köra upp för körkort.

Min far gick upp till fiskalen och ställde frågan.

Fiskalen: "Har han bil med sig?"

Min far: "Ja."

De gick ut till bilen, varvid min far körde ett varv runt torget vilket fiskalen tyckte räckte. Sedan gick de till kontoret, och fiskalen skrev ut ett körkort till min far. Priset, om jag minns rätt, var fem kronor i stämpelavgift.

Det var något enklare förr, men man mötte fler hästvagnar än bilar på den tiden.

Min mormor Ester Jansson, född 1888, växte upp i Norrbyås. Hon berättade att de fick höra att det skulle komma en bil till Odensbacken en sommardag 1903. Det var stor sensation, så de gick till Odensbacken för att se vidundret. Det var väl närmare en mil att gå dit.

Tiderna har ändrats sig rätt så mycket på hundra år.

Bertil Persson, Hallsberg

Vill du bidra med dina egna barndomsminnen från nånstans i Örebro län?

► Skicka då text, och väldigt gärna gamla bilder, till NA:s familjeredaktion. Extra roligt är det om du vill skicka med en bild på dig själv också, så som du ser ut i dag.

Om du vill mejla: Då gör du det till [email protected]

Om du vill skicka via post: Då är adressen NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro