Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnet av två freder

I dag blir det pompa och ståt i Örebro. För just denna dag, för 200 år sedan, hände saker i stan som kom att sätta avtryck i världshistorien.

Visste du att det slutits två fredsavtal i Örebro? Jo då, det ena mellan Sverige och Storbritannien – och det andra mellan Ryssland och Storbritannien. Närmare bestämt den 18 juli 1812, i den dåvarande byggnaden på Storgatan 7.

Napoleon i spets

På den här tiden pågick krig i Europa. Frankrike, med Napoleon i spetsen, hade gjort stora erövringar.

I samband med att det hölls riksdag i Örebro 1812 befann sig många viktiga personer i staden, och i största hemlighet kallade den svenske kronprinsen Jean Baptiste Bernadotte (som senare blev Karl XIV Johan) till fredsmöte. Målet var att få till en vändning i det stora europeiska kriget, och i stället fokusera på att få Napoleon på fall. Den som kan sin historia vet att det gick vägen.

Firande vid Slottet

Om du har vägarna förbi Järntorget klockan 14 i dag kan du vara med att fira minnet av de två frederna. Bland annat håller landshövding Rose-Marie Frebran ett minnestal, och Hemvärnets musikkår från Guldsmedshyttan spelar och marscherar från Slottet och ner runt Storbron. Dessförinnan kan du redan kl. 10.15 lyssna till professor Vadim Roginskij från Moskva, som håller ett föredrag på Länsmuseet om fredssluten i Örebro 1812.

I trottoaren på Storgatan 7 kommer en minnesplatta att avtäckas. Den är formgiven av örebroaren Kjell Olauson, som ligger bakom fler pedagogiska utsmyckningar i Örebro. Bland annat den historiska tidslinjen framför Karl Johan-statyn.

– Den här fredsplattan har jag jobbat med under våren. Jag har utformat den och gjort grundarbetet, och Johnson Metall har gjutit den. Så den är gjord i Örebro från början till slut.

Historisk adress

På adressen Storgatan 7 ligger sedan 16 år klädbutiken TK. Två av dem som jobbar där inne är Amanda Wendlemyr och Linda Örtgård:

– Vi hade ingen aning om det här, trodde att de höll på att reparera något här utanför bara. Men det är kul med historia, och det är jättekul att det händer grejer på stan.