Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minns du värmen i april 1993?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Efter den ganska kalla vintern börjar nu våren avancera upp över landet.

Det är nästan bara i fjällen och norra Lappland man inte fått vår. Det innebär att vårens ankomst till och med är ett par veckor tidigare än normalt på många håll i Norrland. Den närmaste veckan kommer att bjuda på temperaturer över de normala och varmast blir det under måndagen då man kan få runt 20 grader i östra Småland. Det blir i så fall den högsta temperatur som uppmätts i landet hittills i år.

Ser vi tillbaka i tiden

finns en aprilmånad som sticker ut. 1993 var ett rekordår utan dess like. Man kan tala om århundradets aprilväder. I slutet av månaden blev det nämligen plötsligt högsommar. På de flesta platser i Götaland, Svealand och södra Norrland avlästes de högsta temperaturer som någonsin förekommit i april sedan mätningarna började. Inte ens i Stockholm, där man har en mätserie med värden ända tillbaka till 1756 översteg man 1993 års maximitemperatur på 26,1 grader.

Tidigare låg aprilrekordet för hela landet på 27,5 grader. Det slogs upprepade gånger på flera platser från den 26 till den 28 april 1993. Det absoluta rekordet avlästes i Genevad i sydligaste Halland den 27 april. Då var det 29 grader varmt. Årets högsta temperatur inträffade därmed redan i april och det har det aldrig gjort i sådan omfattning varken före eller efter 1993.