Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minoritetsregeringar borde inte få finnas

Annons

”Demokrati” har jag alltid förknippat med att majoritetens vilja gäller vid beslut, därför undrar jag om våra beslut i riksdagen är demokratiska. Är Sverige en demokrati? Innebär blockpolitiken att besluten blir demokratiska?

Enligt dagens förhållande är det Socialdemokraterna och Miljöpartiet som utgör regering. De hade cirka S 31 + MP 7 = 38 procent av rösterna 2014, i dag har de cirka S 27 + MP 5 = 32 % enligt väljarbarometern i februari 2018 och har regerat med en ”minoritetsregering”. För att fatta majoritetsbeslut måste de alltså flörta med något eller några andra partier.

Självklart sitter S och MP på samtliga ministerposter. Av de 23 ministrarna har S 17 och MP 6 platser. Det innebär att MP har över 25 procent av ministrarna.

Jag ifrågasätter om detta är demokratisk ordning. Olika frågor måste ju beslutas av S + MP + något annat parti som kan vara något marginellt parti med få anhängare ute bland folket och framför allt inte samma parti i varje fråga.

Detta förhållande uppstår då Sverige styrs av en minoritetsregering som anordnas genom ”blockpolitik”. Min fundering är att det skulle vara bättre att minoritetsregering inte får förekomma för den representerar inte majoriteten. För att representera majoriteten skall alltså de två eller tre största partierna tvingas bilda regering om inte ett enstaka parti får majoritet. Ett alternativ kan vara att ha två val där det bara finns två eller tre alternativ att rösta på. Det förekommer ju i andra länder.

”BÅLS”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel