Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskade lönekostnader

Lönekostnaderna för Ljusnarsbergs kommun minskade under årets första kvartal jämfört med samma period i fjol. Minskningen uppgår till drygt 1,2 miljoner kronor. Den beror på att kommunen minskat antalet anställda.

Bildningsutskottet står för största minskningen på lönesidan, 517 000 kronor. Allmänna utskottets löner har minskat med 471 000 kronor och sociala utskottet har sänkt sina lönekostnader med 241 000 kronor.

– Våra totala kostnader har också minskat under första kvartalet jämfört med 2009, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer.

Hittills i år har kommunen betalat ut 59,3 miljoner kronor mot 61,5 miljoner kronor förra året. Det motsvarar 23,5 procent av alla pengar som kommunen har till sitt förfogande i år.

Bildningsutskottet har hittills förbrukat lite mer pengar jämfört med budget. Däremot har sociala utskottet använt lite mindre pengar.

– Allmänna utskottet har gjort av med betydligt mindre pengar än beräknat vid den här tiden, säger Wallströmer. I dag har kommunen 26 miljoner kronor i likvida medel.

Befolkningsutvecklingen från årsskiftet till den 20 mars är en dystrare läsning. Bara sju barn har fötts medan 20 personer avlidit. Det ger ett födelseunderskott på 13 personer.

– Hittills i år har 56 personer flyttat hit medan 88 personer lämnat kommunen. Det ger ett underskott på 32 personer. Sammanlagt har vi ett minus på 45 personer. Det är mycket.

Den här utvecklingen kan få allvarliga konsekvenser om den fortsätter. Ljusnarsbergs kommun ekonomiska marginaler är små och blir inte bättre om befolkningen fortsätter att minska.