Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst tre personer i länet fick inte rösta

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Minst tre personer i länet nekades att rösta i söndagens val på grund av att de redan var avprickade i röstlängden. När det sker ska rösterna tas vid sidan av för senare kontroll. Men mest sannolikt är att rösterna inte kommer att räknas.

NA berättade i går om Håkan Granqvist i Kumla som inte fick rösta för att hans namn redan var struket i röstlängden.

Och han är inte ensam. Ytterligare två personer har hört av sig till NA och säger sig ha råkat ut för samma sak.

– Jag gick fram och såg att jag redan var kryssad. Jag minns inte riktigt vad jag sa men man blir besviken, säger Robert Bohman från Örebro som inte fick rösta.

Om en person felaktigt strukits i röstlängden finns inte mycket att göra. Valarbetarna får inte öppna valurnorna. Men även om de fick det skulle det ändå inte gå att klargöra vilket röstkuvert som prickats fel eller vem kuvertet egentligen tillhör.

– Det är helt omöjligt att rätta till och det får konsekvensen att personen blir nekad att rösta, säger Rickard Linde på länsstyrelsen i Örebro län.

En felprickning sker på grund av den mänskliga faktorn förklarar Linde.

– Detta är det absolut tråkigaste som kan hända, fortsätter han.

Incidenter som den som Robert Bohman råkade ut för måste valarbetarna notera i ett protokoll. De protokollen har länsstyrelsen ännu inte hunnit gå igenom. Så Rickard Linde vet ännu inget om de fall NA tar upp eller om det kan röra sig om ännu fler.

Riksdagens valprövningsnämnd har genom åren tagit upp liknande fall och konstaterat att inget går att göra åt saken. I de beslut som Valmyndigheten publicerat på sin hemsida skriver nämnden att det inte finns ”skäl att anta att en felaktig avprickning skulle påverka valutgången”. Och ärendena skrivs av.

– Tyvärr inträffar det hela tiden och Valmyndigheten tittar på möjligheten att få fram en ännu mer lättarbetade röstlängder, säger Rickard Linde.

För Robert Bohman fick valdagen ett tråkigt avslut.

– Det är väldigt olustigt. Min röst kommer ju inte med, säger Robert Bohman.