Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minus blev plus

Efter att ha haft minus i budgetprognosen hela året visar barn- och utbildningsförvaltningens bokslut för 2009 ett plus på knappt 150 000 kronor.
– Det känns mycket bra, och alla enheter har gjort ett fantastiskt jobb, säger förvaltningschef Conny Johansson.

Annons

Budgetuppföljningen i mars 2009 pekade på ett minus på 4,7 miljoner kronor. Underskottet har sedan minskat för varje månad som gått och nu när förra året har summerats blev det till och med ett litet plus.

Minus för Gymnasieskolor

Vissa delar i verksamheten visar dock minus och den största delen, 4 miljoner, står gymnasieskolan för. Lindeskolan har ett underskott på knappt 900 000. En del är ökade kostnader för måltider, skolskjuts och personal. Resten, 2,9 miljoner, är så kallade interkommunala kostnader vilket är det Lindesberg får betala när elever härifrån väljer skolor i andra kommuner eller friskolor.

– Den posten vet man aldrig hur stor den blir. Vi hade ökat budgeten med två miljoner, jämfört med året innan, men det hade behövts ännu mer, säger Conny Johansson.

Målsättningen är att 70 procent av eleverna från Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg ska välja Lindeskolan. Nu blev det bara 60 procent som gjorde det.

En annan verksamhet som visar minus är särskolan som kostat knappt 1 miljon mer än beräknat. Här handlar det också om att elever har valt att gå i skolan i andra kommuner.

Att det ändå blev plus i bokslutet beror på överskott i andra delar, bland annat på förvaltningskontoret.

– Vi har rationaliserat en del och inte ersatt personal som har slutat, säger Conny Johansson.

Nämndordförande Pär-Ove Lindqvist (M) är nöjd med bokslutet.

– Vi har gjort ett bra jobb i hur vi använder våra resurser. För samtidigt som vi har anpassat verksamheterna till färre elever så har vi fortfarande en hög personaltäthet.