Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minus ingen chock

Ljusnarsbergs kommuns bokslut för 2009 är klart. Verksamheten har gått med ett underskott på 461 000 kronor.

– Det är ingen chock att det blev ett minus, säger kommunens ekonomichef Bo Wallströmer. I efterhand kan jag konstatera att resultatet blev betydligt bättre än vad vi trodde för ett år sedan.

Prognoserna förra våren var ingen munter läsning för kommunens politiker och tjänstemän. Ett tag såg det ut som skatteintäkterna skulle ge åtta miljoner kronor mindre än beräknat.

– Vid den tiden såg vi inget slut på de dystra prognoserna. Men sedan började trenden vända. Och sedan blev det bara bättre och bättre.

De kommunala verksamheterna gjorde ett överskott på 200  000 kronor jämfört med budget. Allmänna utskottet gjorde ett överskott på 5,3 miljoner kronor. Däremot redovisar sociala utskottet ett underskott på 4,3 miljoner kronor. Även bildningsutskottet gjorde ett underskott, 800 000 kronor.

Kommunen hade ett budgeterat resultat för 2009 på 4,2 miljoner kronor. Därmed blev underskottet mot budget 4,7 miljoner kronor.

– Vi uppfyller dock balanskravet eftersom vi har tagit med ett antal engångsposter i bokslutet. Utan dem hade vi redovisat ett överskott på 8,1 miljoner kronor.

I förra årets budget hade kommunen räknat med ett plus på en miljon kronor för renhållningen. Men i själva verket blev det ett plus på 273 000 kronor.

– Jämfört med budget får vi alltså ett underskott på 727 000 kronor, säger Bo Wallströmer. Men det här går inte att utläsa i resultatet. Jag vet ännu inte hur den här frågan ska hanteras. Vi får väl se vad kommunens revisorer har att säga.

Minskade bidrag

Lokalvården och vatten och avlopp gick med överskott på 71 000 respektive 48 000 kronor. Det är glädjande, menar ekonomichefen.

– Däremot har vi ett underskott för gata och park på nästan en miljon kronor. Det beror bland annat på minskade lönebidrag, lägre övriga intäkter och att effekterna av personalminskningar inom Bergslagens kommunalteknik tagit längre tid än beräknat.