Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlade katt – frias från djurplågeri

En 27-årig länsbo misshandlade en katt så svårt att den fick avlivas. Nu frias mannen från djurplågeri. Enligt tingsrätten är det bevisat att katten utsatts för kraftigt våld – men att mannen inte haft uppsåt att skada katten.

Mannen, bosatt i länet, åtalades för djurplågeri och skadegörelse efter att ha misshandlat sin före detta flickväns katt en dag i februari tidigare i år. Enligt tingsrätten är det utrett att katten har utsatts för kraftigt våld – bland annat orsakades tre frakturer på bäckenet och underhudsblödningar på stora delar av kroppen.

27-åringen har berättat att han ”dansade” med katten och att en hund plötsligt hoppade mot hans bröst. Samtidigt blev katten rädd och bet mannen i tummen varefter han reflexmässigt kastade ner henne i backen.

En veterinär har hörts och uppgett att det verkar konstigt att ett kast i golvet skulle orsaka sådana omfattande skador, men att det inte är uteslutet.

Rätten skriver att det inte är klarlagt att mannen har utövat mer våld än att ha kastat katten i golvet.

Tingsrätten konstaterar vidare att mannen borde ha insett att katten kunde ha skadats, men att han inte haft direkt uppsåt att skada katten på det sätt som skedde. 27-åringen har alltså inte eftersträvat att skada katten. Därför frias mannen från anklagelserna om djurplågeri och skadegörelse.