Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstanke om brott i svåra dödsolyckan

(UPPDATERAD 19.05) Två lastbilar och en brandbil var inblandade i en krock strax efter klockan 10 på riksväg 50 vid Mogetorp ett par mil norr om Örebro. En 38-årig man avled i olyckan och fyra personer har skadats. Det var stopp i trafiken i södergående riktning fram till 20-tiden på onsdagskvällen. 

En person är nu också misstänkt för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

- Mannen omkom direkt på olycksplatsen, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Av de skadade är en allvarligt skadad och de övriga tre har lindriga skador, enligt en presskommuniké från USÖ. En av de skadade är en polis som arbetade på platsen. Vid 11.50-tiden hade samtliga ambulanser lämnat olycksplatsen. Vid 14-tiden släppte polisen tillfälligt på trafik i ett av körfälten för att släppa på köerna. Vägen stängdes därefter återigen av för fortsatt räddningsarbete.

Örebropolisen skriver i ett pressmeddelande så här om olyckan.

"En personbil kör av vägen i det snömoddiga väglaget. När ambulans, polis och räddningstjänst arbetar med avåkningen ska en lastbil passera olycksplatsen. Lastbilen kolliderar då med en mötande lastbil och åker in i ambulans och en brandbil."

Hur går polisen vidare med den här olyckan?

- Nu utreds om det ligger något brott bakom det här. Den chauffören som kör på lastbilen är i nuläget misstänkt för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Det är är rubriceringar som naturligtvis kan ändras, men det är misstankegraden just nu, säger Jörgen Westlin, informatör vid örebropolisen. 

Hur arbetar ni på platsen just nu, Anna Henningsson, brandingenjör vid Nerikes brandkår?

- Just nu har vi enheter från Nora, Örebro, Lindesberg och Frövi som är engagerade i räddningsarbetet. Prio ett är att genomsöka området och se till så att det inte finns ytterligare fordon eller personer klämda under de här fordonen. Sen ska vi kontrollera lasten på lastbilen och drivmedelstankarna för att se att det inte läcker något, säger Anna Henningsson.

Dessutom har ett dieselläckage upptäckts från en minst en av lastbilarna.

- Jag vet inte om det är från en eller flera bilar, men det är väldigt nära vattenskyddsområdet i Mogetorp. Nu måste vi hantera det här läckaget också så att vi inte förstör miljön.

Bilisten Jan Olsson såg på nära håll vad som hände efter olyckan.

– Jag står som första bil i kön som bildats efter olyckan, sa han.

– Det är rena kaoset här, en himla röra. Räddningspersonal och poliser springer fram och tillbaka. Det är 12-14 utryckningsfordon av olika slag här. Det ligger en massa prylar på vägen. Den ena långtradarens dragbil har hamnat tio meter in i skogen.

Vägen i södergående riktning var avstängd under hela dagen fram till 20-tiden på kvällen det trafiken rullade igen. 

Sju onsdagsolyckor rapporterade

SMHI har utfärdat klass 1-varning på grund av snöfallet.