Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt fildelare ställs inför rätta

I morgon hålls rättegången mot en 33-årig örebroare som åtalats för att ha fildelat 8 000 låtar. Tidigare har två användare i samma nätverk dömts för att ha gjort likadant.

Det är ett gammalt mål som kommer att tas upp av domstolen i morgon, torsdag. Det går tillbaka till den 12 februari 2010 då musikbolagens branschorganisation Ifpi gjorde en räd mot ett nätverk där upphovsrättsskyddat material fanns tillgängligt för nedladdning via en så kallad hubb.

Ifpi valde ut ett antal användare och kontrollerade vilka låtar de lade ut. Ifpi provnedladdade sedan vissa låtar och fick på så sätt fram datorernas IP-nummer med mera. Därefter gick organisationen till polisen.

– Polisen gjorde därefter sedvanliga utredningsåtgärder och tog reda på vilka personer som låg bakom IP-adresserna, säger åklagare Fredrik Ingblad, specialist på frågor som rör upphovsrätt.

En av IP-adresserna gick till en i dag 33-årig örebroares dator. I december 2010 gjordes en husrannsakan hemma hos örebroaren. Datorer, hårddiskar med mera beslagtogs och undersöktes av polisens tekniker.

Ett fildelningsprogram hittades liksom drygt 19 000 ljudfiler. Av dem var cirka 8 000 olagligt nedladdade och spridda, vilket ledde till att mannen åtalades för brott mot upphovsrättslagen i oktober 2012.

Ärenden av det här slaget är inte prioriterade av rättsväsendet. Därför har det tagit så lång tid mellan upptäckt och rättegång.

– Gärningarna är inte frihetsberövande, det är inte barn som drabbats, inget våld mot person har förekommit, förklarar Ingblad.

33-åringen har medgett att han hållit på med fildelning ända sedan barndomen. Mannen erkänner också att han stod bakom abonnemanget och att han brukar använda sig av det användarnamn – nickname – som delade låtarna.

Ändå förnekar han brott med hänvisning till att det inte behöver vara just han som laddat ned låtarna och sedan delat dem den aktuella dagen. Många hade tillgång till hans dator och kände till hans nickname, hävdar 33-åringen.

Tidigare har två användare i samma nätverk dömts för att ha fildelat låtar.

– Jag vet att en av dem fick villkorlig dom och 40 dagsböter, berättar Fredrik Ingblad.

8 000 låtar, är det mycket?

– Det är ungefär vad det brukar var i sådana här mål.

Ifpi kommer inte att kräva 33-åringen på några pengar. Bara i ett enda fall har organisationen krävt skadestånd tidigare – i det uppmärksammade målet mot Pirate Bay.

– Vi brukar inte föra skadeståndstalan. Det viktiga för oss är att pröva upphovsrättslagstiftningen och hur den förhåller sig till olika intrång på nätet, säger organisationens jurist Magnus Mårtensson.