Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt val - ett nytt parti i höstens kommunval

Mitt val. Så heter det nya parti som ställer upp i höstens kommunval. I partiet finns tre valbara personer. Överst på listan står Hörkenbon Christer Dysholm.

Att Christer Dysholm satsar på politiken är inget nytt. Inför förra valet ställde han upp i Sjukvårdspartiet i Ludvika, vilket höll på att ge honom en post som landstingsråd i landstinget Dalarna. Allting föll dock på att han var bosatt i Ljusnarsbergs kommun.

Nu satsar du istället på ett mandat i Ljusnarsbergs kommunfullmäktige.

Varför?

– Jag känner stor frustration över att inte få tillräckligt med tid för mina frågor till politikerna under allmänhetens frågestund i kommunfullmäktige. Jag har fem minuter på mig att ställa mina frågor och inte ens rätt att replikera på svaren.

– För oss räcker det med ett mandat. Om väljarna ger oss det har vi inte bara möjlighet utan även rätt att lägga motioner i fullmäktige samt interpellationsrätt. Jag efterlyser en öppenhet och en fri debatt.

Hur kan kommunen bli ”öppnare”?

– Vi vill att grundstödet för partierna tas bort och att mandatstödet halveras. Det skulle kunna ge pengar att satsa på andra viktiga saker i kommunen. Som exempel behöver Radio Ljus en större mast för att sändningarna från bland annat kommunfullmäktige ska nå ut över hela kommunen. Något som skulle stärka demokratin.

– Det behövs också fler konsekvensbeskrivningar kring beslut som fattas och vi tror på fler folkomröstningar i olika frågor.

Finns det ytterligare frågor ni kommer att arbeta med om ni tar er in i kommunpolitiken?– Alla områden är intressanta. Kommuninvånare ska kunna få sina frågor besvarade genom oss. Ingen fråga är för liten.

– Visionen är att fler ungdomar engagerar sig i politiken eftersom de ska ta över i framtiden, om kommunen finns kvar. Jag ser idag att det verkar som att vissa politiker har tappat gnistan för Ljusnarsbergs framtid.

Övriga namn på Mitt vals lista är Martin Broling samt Christers son Max Dysholm.

Fakta: Christer Dysholm

Ålder: Född 1953.

Arbete: Sjukpensionär som håller på att dra igång ett projekt i Asien.

Övrigt: Har ett stort juridisk engagemang och har drivit en rättslig process i Mossgruve-dråpet. Dysholm anser att mannen som dömdes för brottet är oskyldig och försöker få resning i målet. Initierade den ideella Föreningen för oskyldigt dömda, efter ett avslag i Högsta domstolen hösten 2002. Var under drygt tio år engagerad i Folkampanjen för sjukvården samt folkomröstningsgrupperna, men har i dag inget engagemang i dessa. Det beror främst på att juridiken pockar på uppmärksamhet, främst inom Human Right.