Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittmedia ny ensamägare av NA

NA har fått ny ägare - igen. Tidningskoncernen Mittmedia blir nu ensam ägare av Promedia, där NA ingår.

Den svenska mediekartan fortsätter att ritas om. Promedia, där NA ingår, har under många år tillhört koncernen Stampen, med bas i Göteborg. I våras övertogs Promedia av Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren. De var tidigare minoritetsägare i Promedia, och lämnade i utbyte sina delar i tryckeriverksamheten.

I dag blev det klart att Mittmedia AB, med huvudkontor i Gävle, blir ensam ägare av Promedia.

– Ambitionen är att läsarna inte ska märka att NA får en ny ägare. Det är otroligt viktigt att vi är lokala, det är vår stora styrka i den konkurrens som är på mediemarknaden, säger Per Bowallius, Promedias avgående vd.

I det nya stora medieföretaget kommer det att finnas 28 lokala dagstidningar, från Östersund och Örnsköldsvik i norr till Södertälje i söder. Dessutom ingår fem tidningstryckerier, en distributionsrörelse samt flera gratistidningar och digitala medier. I Promedia ingår förutom NA även bland annat VLT.

”Både Nerikes Allehanda och VLT har stolta liberala traditioner och är större än någon av Mittmedias nuvarande tidningar. Det ger stora möjligheter att ha dem och övriga Promedia-tidningar i samma grupp som våra 18 tidningar”, säger Lars Leijonborg, ordförande i Mittmedia förvaltnings AB i ett pressmeddelande.

”Vi måste jobba vidare med att effektivisera tidningsverksamheterna och samtidigt fortsätta den digitala transformationen. Nya Mittmedia har goda förutsättningar att lyckas med det, men vi har mycket hårt jobb framför oss”, säger Thomas Peterssohn, vd i Mittmedia AB.

Under första kvartalet 2016 kommer en ny affärsplan att fastställas och ett projekt att starta med syfte att få samordningseffekter.

– Affären kom inte som någon överraskning. Jag hoppas vi får jobba vidare efter de verksamhetsplaner som lagts fram. Jag tror vi i Promedia är inne på rätt spår i en väldigt hårt pressad bransch, säger Lennart Almqvist, ordförande i Promedias journalistklubb.

Så sent som i början av december avbröts förhandlingarna mellan Mittmedia och Schibsted om att bilda MediaSverige, en tilltänkt ny stor mediekoncern.

Vd och koncernchef Thomas Peterssohn, Promedias avgående vd Per Bowallius, som blir ny försäljningschef, samt AnnaKarin Lith, redaktionell chef i koncernen, bildar den nya verkställande ledningen från 1 januari. I den nya koncernledningen kommer även en bredare grupp chefer att ingå.