Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa brinner för skolan och migrationsfrågor

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Moa Fohlin var med och startade SSU Lindesberg förra året. I år står hon med som ett av de nya namnen på Socialdemokraternas valsedel.

Moa Fohlin, 18 år, gick med i SSU förra året och är ordförande för nystartade SSU-föreningen i Lindesberg. Nu i sommar jobbar Moa Fohlin på Källgårdens demensboende och i höst börjar hon tredje året på samhällsprogrammet på Lindeskolan. Det är skolan och migrationsfrågorna som ligger henne närmast.

– Jag var i Almedalen förra året och gick runt till partierna, hörde mig för och fick broschyrer. Jag visste att jag stod till vänster men inte var. Jag fastnade för socialdemokraterna och en månad senare var jag med och startade SSU i Lindesberg.

Vilken landsbygspolitik vill du driva? 

– Här märker vi ju att allt mer kretsar kring Örebro. Alla kan inte tvingas till centralisering men samtidigt kan glesbygden inte kosta hur mycket som helst. Det är mycket fokus just nu på att bygga ut tätorter men landsbygden ska i största möjliga mån kunna leva vidare.

Vem ska ta ansvar för bostadsbristen, och vad vill du göra åt den?

– Ansvaret för att bygga är stort. Kommunen har ett ansvar. Det finns inga ursäkter och vi måste dessutom kunna konkurrera med Örebro. Det här är en angelägen fråga för S och absolut en lokal valfråga som vi ännu inte riktigt har nått ut med.

Var står du i frågan om det omdiskuterade stadsnätet? 

– Beslutet 2008 om att bygga stadsnätet var enhälligt. Man är ju uppriktig med att det har begåtts misstag. Optimismen slog fel. Analyserna visade ju att det skulle gå bra. Egentligen handlade det om en vision om att också små orter ska ha ett bra nät.

Hur ska det skapas fler jobb i Lindesberg?

– Kommunen har ökat anslaget till Arbetsmarknadsenheten. Det har gett resultat och kostnaden för försörjningsstödet har gått ner. Det känns ibland som att man låser upp sig. Alla jobb kanske inte redan finns. Man måste våga satsa på något nytt. Kanske finns de inom miljö- och energiområdet. Jag vill att vi har en vision om att skapa de jobben.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre? 

– Vi måste ha en bra samverkan mellan stat och kommun och motverka segregationen. Att som ny i Sverige få jobb och förutsättningar att lära sig språket och komma in i det sociala livet är avgörande. Att få ett jobb är viktigt eftersom det leder till så mycket.

Vad vill du göra för att förbättra skolan?

– Det behövs mer lärartid. Man får inte alltid stödet att uppnå de resultat man skulle vilja ha. Allt hänger på eleven själv. Lindesberg tampas med att många väljer gymnasiet i Örebro. Lindeskolan borde vara det självklara valet. Lindeskolan kan inte erbjuda alla nischade inriktningar men ska kunna behålla sina program och konkurrera med kvalitet. Det är särskilt viktigt på en liten ort.