Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbad pojke köpte beskydd med leksaker

En pojke i lågstadiet sparkades i huvudet och knuffades i vattenpölar. Nu stämmer Barn- och elevombudet (BEO) Örebro kommun.

Trakasserierna började höstterminen 2006 och fortsatte på våren. Förutom misshandel mobbades eleven med verbala kränkningar. För att skydda sig från sina plågoandar "köpte" pojken beskydd från andra elever som han betalade med leksaker.

Pojken och pojkens föräldrar pratade enligt BEO med lärarna vid flera tillfällen, men av någon anledning informerades inte skolans rektor. Enligt BEO hade skolan kunnat sätta stopp för mobbningen om det funnits ett fungerande rapporteringssystem.

– Det som är speciellt i det här fallet är att man inte har fört informationen vidare. Eleven och föräldrarna har pratat med läraren, men det har stannat där. Hade skolan haft en plan så hade man fört det vidare till rektorn, säger BEO Lars Arrhenius.

Stämmer kommunen

Han stämmer nu Örebro kommun på 200 000 kronor.

– Det är dels kompensation till pojken och dels för att pressa skolor och kommuner att lägga pengar på det förebyggande arbetet, säger Lars Arrhenius.

Örebro bestrider kravet. BEO och kommunen har haft förlikningsförhandlingar, men den senare har inte velat betala så mycket som BEO har krävt.

Det högsta skadestånd som överrenskommits i en liknande process tidigare är 430 000 kronor. Men där har kommunen ännu inte betalat ut beloppet. I det fallet hade eleven mobbats under längre tid.