Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möbelbygge i is

Per Tengstrand ritar några långa streck på det stora isblocket. Strecken visar var det strax ska sågas.
– Det ska bli en is-gungstol, berättar designstudenten från Chalmers.

Det är sen eftermiddag. Platsen är på isen intill badplatsen Kaffesumpen i Sikfors. Trettio studenter jobbar här febrilt med stora isblock. Det hackas och det sågas, knackas och ritas.

Studenterna har nyss anlänt. På vägen hit visste de inte mycket mer än att de skulle till Hällefors, att de skulle besöka Formens hus och att de skulle få en praktisk designuppgift.

– Vi hade fått instruktionen om att ta med varma kläder, säger Anna Lundberg.

Tjuvstart för festival

Så skjutsades de till Sikfors och till den plats där festivalen Isstjärnan 2010 ska genomföras. Skoluppgifterna fick de muntligen framförda på plats på isen.

Lärarna Ralf Rosenberg och Örjan Söderberg finns med på sjöisen.

– Vi har delat in gänget i grupper som nu har fått uppgifterna att bygga en utomhusmöbel och en utomhusbelysning i is.

Innan kvällen ska allt vara klart. Full aktivitet råder nu bland studenterna. Några har redan handgripligen börjat att såga och knacka i de stora isblock de har till sitt förfogande. Andra grupper diskuterar fortfarande hur och vad de ska konstruera.

Mattias Mannegren, Marcus Hansson och Jinsheng Gao går loss med yxor och fogsvans på ett stort isblock.

– Nu bygger vi ryggstödet till den sittplats vi gör, säger de.

Senare på kvällen kommer maten och därefter väntar övernattning på vandrarhemmet.

Med studenternas is-design kan man säga att Isstjärnan nu har tjuvstartat. I februari väntar sedan ett fullmatat program. Det blir dominospel med gigantiska isblock som dominobrickor, drakflyg, konst i is och i eld och en massa annat.