Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobergs ilska - nu rasar kollegorna

Ett videoklipp finns utlagt och politikerkollegor rasar. Det handlar om Dan-Åke Mobergs ilska mot kommunpersonal under fullmäktige.

I klippet från den direktsändning som Kumla kommun låter genomföra vid varje kommunfullmäktigesammanträde ser man hur förvirring uppstår när det går upp att ett yttrande till stöd för en generös flyktingpolitik inte kan antas.

– Det här är ju vansinne. Det är klart som f-n att när alla har bestämt att vi får ta upp ärendet att vi också får behandla det, säger kommunfullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg i klippet, om yttrandet som var ett extraärende för dagen.

Kommunallagen ger honom delvis rätt. Det går att med kort varsel lägga till extraärenden. I de fall kommunfullmäktige är enigt kan beslut fattas omedelbart.

NA beskrev kort debatten i tisdagens tidning där sju av åtta partier ställde sig bakom yttrandet, men där SD valde att inte ställa sig bakom det.

När fullmäktiges ordförande förklarade yttrandet som antaget fick sekreteraren upplysa om att ärendet måste skjutas till nästa sammanträde.

Mobergs ilska höll i sig och riktades nu mot personalen.

– Vi måste någon gång skaffa oss personal som klarar av att arbeta i det här. Man måste ha personal som kan vad vi gör, sade han och tyckte han blivit felinformerad.

Någon hemlighet var dock inte lagformuleringen. Under måndagen cirkulerade ett mejl med utdrag ur kommunallagen som just pekade på att full enighet krävs för ett beslut vid samma sammanträde.

På plats vid kommunfullmäktigesammanträdet var det ingen politiker som var uppe och yttrade sig över ordförandens hantering av ärendet. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson konstaterade att fullmäktige för formens skull måste besluta i ärendet vid nästa sammanträde. I övrigt berörde hon endast innehållet i diskussionen och att hon var stolt över att så många partier i fullmäktige ställt sig bakom det.

Dagen efter formulerade Jan Engman (C) och Per Holm (KD) ett debattinlägg, som kan läsas på dagens insändarsida.

Varför reagerade ni inte direkt i salen?

– Det var en förvirrad situation precis i slutet av två och en halvtimmes sammanträde. Vi blev tagna på sängen, säger Per Holm.

Även om han anser att det är allas sak att reagera tycker han dock att ordförandens uppträdande framför allt är en sak för majoriteten, Socialdemokrater och Moderater, att hantera.

Även Vänsterpartiet i Kumla har reagerat och bjudit in den samlade oppositionen till diskussioner.

– Frågan är hur vi tillsammans ska gå vidare med den här viktiga demokratifrågan om uppförandet i kommunfullmäktige, säger Staffan Göransson, (V).

Han fick omedelbart gehör hos oppositionsrådet Kajsa Rosén som kallar till ett möte under torsdagen.