Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mode för alla – även barn

Köpmangatan i Örebro fylldes på torsdagskvällen av barn som gick på catwalken och visade upp det senaste barnmodet.

Annons

Ett nytt inslag på den årliga Mode- Designveckan är en dag tillägnad barnen. Torsdagen fylldes därmed av arrangemang som designbygge i Lego och barnmodevisning. En idé som fick positiv respons från företagen.

– De är positiva till att vi anordnar det här i vårt offentliga vardagsrum, alltså mitt på Köpmangatan, säger Nina Dahlberg, eventansvarig, och tillägger:

– De flesta av butikerna som är med i modevisningen ligger på den här gatan.

Hon är nöjd med själva modevisningen då 15 barn paraderade på den röda mattan iförda vårens barnmode.

– Det gick jättebra. Men man får ha en avslappnad inställning när barn är inblandade, ibland vill de hellre göra något annat som att äta en banan och då är det bara att köpa läget, säger Nina Dahlberg.

På plats i publiken fanns både föräldrar, kompisar och mor- och farföräldrar till barnen som gick modell. Men där fanns också en del förbipasserande som valde att stanna och titta.

– Vi fastnade här för att barnen var så söta, säger Sofia Tungfeldt från Örebro som var där tillsammans med vännen, Maria Sjöö.

Tycker ni att man ska ha modevisning med barn?– De verkar ha kul så då är det helt okej tycker jag, säger Maria Sjöö.

– Det är nog svårt att undvika modet, även för barnen. Det där verkar bara krypa nedåt i åldrarna, fyller Sofia Tungfeldt i.

De små modellerna består av barn i åldrarna 2-12 år, som anmält sig på City Örebros Facebook-sida eller barn vars föräldrar jobbar i någon av butikerna.

– Vi hade ett genrep i måndags då barnen fick prova att gå modell. I samband med det pratade vi med dem om nervositet. Lite nervositet kan vara bra men är man så nervös att man har ont i magen då ska man inte vara med, det ska vara roligt först och främst, berättar Nina Dahlberg.

Är mode viktigt i så pass unga åldrar?– Ja, man märker att barnen tycker att det är viktigt att de känner sig fina. Det har krupit nedåt i åldrarna, min dotter är bara två år och hon byter säkert kläder 4–5 gånger om dagen, säger Nina Dahlberg och fortsätter:

– Men det här är för föräldrarna också, så att de tycker att det är kul att köpa kläder till barnen. Det är ju därför vi arrangerar Mode- för att skapa mer försäljning.

11-åriga Jade Kärling och Ebba Stellin var två av barnmodevisningens modeller.

– Det var kul men lite nervöst, säger Ebba Stellin.

Är mode viktigt?– Det är viktigt att det är skönt, säger Jade Kärling som berättar att hon själv bestämmer vad hon ska ha på sig, inte föräldrarna.