Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mode i sinnet

Hur länge sedan är det som du arrangerade en modevisning? En modevisning där du sytt alla kläder, skaffat modeller och så vidare.
Allt det jobbet har sju tjejer på Virginska skolan gjort.

Sedan förra sommaren har eleverna på Virginskas hantverksprogram kläder och mode jobbat med det här projektet.

De har tagit av sin lediga tid, kommit tidigare på morgnarna, jobbat efter skoltid och på helger och lov.

Det började som ett vanligt projektarbete, men det blev mer än så.

– Vanligast är att man syr en studentklänning som projektarbete, men vi valde att göra en hel kollektion kläder, säger Jonna Nyman, i gruppen.

Anledningen till projektet var att de tyckte det saknades något inom ung kultur och modeskapande.

– Så vi tog saken i egna händer, dels för att dela med oss och utveckla kulturen, men också för att själva utvecklas och skaffa erfarenheter inför framtiden, förklarar Jonna.

Eleverna har gjort allt arbete själva.

– Vi har tagit alla kontakter, gjort budget, skött inköp, hört med sponsorer, tränat modellerna, ja allt, säger Jonna Nyman.

Men framför allt har de sytt kläder. Och det efter modellernas figurer. Mellan fem och femton plagg har det blivit per elev.

På Virginska skolan har en catwalk riggats upp och där har modellerna – kompisar och kompisars kompisar – tränats att visa upp sig i kollektionerna.

Inspirationen till kläderna har eleverna fått från den amerikanske megastjärnan Michael Jackson.

– De allra flesta har på något sätt påverkats av hans musik eller hans person och utstrålning, säger Lisa Nilsson, som är med i projektet.

Rockikonens överdådiga shower, hans musik och klädstil har gett gruppen idéer. Någon har utgått från detaljer i en Jacksonsk militärjacka, en annan har inspirerats av musikvideon ”They don’t care about us”. Andra blandar friskt från Michael Jacksons klädstil och utstrålning.

Men de vill inte visa kollektionen i förväg.

– Showen är på lördag, säger Jonna Nyman.

Tjejerna planerar att fortsätta samarbeta kring modeskapandet efter att de tagit studenten.

Arrangemanget blir stort med proffsigt ljud och ljus och konferencier, modeller på catwalk, ja allt som hör till en modevisning.

Känns det nervöst?– Det är inte utan, säger en enad designgrupp.

Modevisningar

Två modevisningar är planerade på lördag i Kulturhusets A-sal, klockan 17 och 20. Bloggadressen till TheSign är thesigners.blogg.se