Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat finlir i matchen om välfärden

Onsdagens partiledardebatt var startskottet för årets valrörelse. Redan dagarna efter gör Moderaterna ett ryck. Matchen håller på ända till september, men partiets strateger har sett till att börja pumpa ut utspel för att sätta tempot för andra, motståndare såväl som medspelare.

I fredags presenterade Fredrik Reinfeldt och Anders Borg Moderaternas visioner om välfärden på DN Debatt. Visioner ska i detta sammanhang förstås som stora, fina ord, och minimalt av konkreta förslag. Syftet med hela utspelet var, att placera sig långt in på motståndarens planhalva. Välfärden är Socialdemokraternas favoritområde. Men nu vill även de nya Moderaterna rejält krama om denna svenska hjärtefråga.

Reinfeldt och Borg bröstar sig med att ha varit ute i verkligheten och lyssnat på folket. ”Vi”, vilket måste tolkas som de båda, har träffat 5 400 medarbetare i den svenska välfärden sedan sommaren 2008. Det är bra jobbat.

Vad har då Reinfeldt och Borg dragit för slutsatser av denna rundresa i verkligheten? En är att lönerna är för låga. Det är ett problem för individerna men också för den framtida rekryteringen. Moderatduon konstaterar sedan, att lönebildningen inte är regeringens sak. Men jobbskatteavdraget gynnar dessa löntagare. Inget nytt löfte alltså.

En andra slutsats är att de anställda i den offentliga sektorn vill ha, och bör ha, ett större inflytande på sina arbetsplatser. Ska detta ske måste de, som i dag styr på medborgarnas uppdrag, alltså politikerna, lämna i från sig en del av sin makt. Moderattoppen ställer sig alltså på de anställdas sida mot sina väljare. Det är inte helt okomplicerat.

Omsorgen om barn och gamla uppmärksammas också. Men några konkreta löften handlar det inte om. Moderaterna vill att äldreomsorgen ska bli bättre, men vem vill inte det. Personaltätheten inom barnomsorgen ska också vara så hög att ”alla barn blir sedda”. Det låter bra, men hur mäter man denna synlighet?

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vill att Moderaterna ska framstå som välfärdens bästa parti. Det politiska syftet är att glidtackla Sociademokraterna. Matchen har börjat, men än så länge handlar det om finlir och inga mål.