Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat maxning

Tomma på ambitioner och idéer. Nu möter Moderaterna kritiken med örebroaren Kent Persson som ny partisekreterare. Hans uppdrag är att dra i gång valrörelsen. Nu direkt.

Kommunalrådet Kent Persson har tidigare kritiserat det egna partiet för att vara för Stockholmsfixerat, att det ”nya” i partiet inte nått ut i landet. Väljarna har gillat M-politiken på riksplanet men sett det gamla Moderaterna agera i kommuner och landstinget – och valt bort dem.

Örebroaren Persson har kvalificerat sig till posten som partisekreterare genom att han har märkts i partistyrelsen. Han var med och skrev det nya idéprogrammet till stämman i höstas. Så någon skräll är han inte på den nya topposten.

Partiledaren Fredrik Reinfeldt vet av egen erfarenhet att förnyelse är avgörande för ett partis framgång. I valet 2006 blev motståndaren, en trött och självgod socialdemokrati, smärtsamt varse att väljarna gillade det ”nya arbetarpartiet”.

Nu har Moderaterna hamnat i samma läge som Socialdemokraterna då. Skillnaden är att det finns en medvetenhet i M hur illa det kan gå – och det är snabbt. Socialdemokraternas opinionssiffror talar också om att motståndet rör på sig, även om de konkreta beskeden om politiken ännu är halvt fördolda.

Fredrik Reinfeldt markerade på presskonferensen i går att jobb och full sysselsättning toppar partiets priolista i den valrörelse som han vill att Kent Persson ska dra i gång per omgående.

Här ska den nye partisekreteraren vara motorn, trots att det inte är hans specialområde. Det är däremot välfärden. Kent Persson har agiterat länge för heltider i vård och omsorg och därmed klivit in bakvägen på en arena som traditionellt tillhör facket och Socialdemokraterna.

Jobbpolitiken kommer att vara i centrum, både hos M och S, fram till valet 2014. Men räkna med att Moderaterna med valet av Kent Persson som strateg och partilokomotiv kommer öka tempot för att nå ut till kvinnor som jobbar i välfärden. Och villigt diskutera deras villkor.

Där kan Moderaterna förnya sig och hoppas hitta nya väljare. Arbetarpartiet i moderatversion ska få en motsvarighet för välfärden.