Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaten som försvarar skatter

NA:s politiske redaktör har intervjuat statsminister Fredrik Reinfeldt.
Genom att just accepterar skatter har det varit möjligt att genomföra sänkningarna, enligt moderatledaren.
Fredrik Reinfeldt tänker inte ta någon debatt med Sverigedemokraterna inför valet.
Jag vill inte ge dem det reklamutrymmet, motiverar han.

Skattetrycket var tidigare över 50 procent av BNP. Men nu får även skattetrötta moderater lära sig att tänka om, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag brukar fråga om de vet vad skattetrycket är. Det har de naturligtvis ingen aning om, bara att det är jättehögt. Så nu får jag säga då att vi just har klippt ner det till under 46 procent. Nu är skatterna väsentligt nertagna.

Jag träffar Fredrik Reinfeldt tillsammans andra liberala skribenter. Han är avspänd. Visserligen polemiserar han gärna mot Mona Sahlin och oppositionen. Men han släpper aldrig sin resonerande stil.

Hur det går i valet återstår att se. Men oavsett hur det går, så har de nya Moderaterna ritat om den politiska kartan. De gamla Moderaterna framstod som sura höginkomsttagare som alltid gnällde över höga skatter. De nya Moderaterna började resonera om att sjukvård faktiskt är viktigt, att det inte går att sänka skatterna hur mycket som helst. Och om skatterna skulle sänkas, så skulle sänkningarna riktas till låg- och medelinkomsttagare. De nya Moderaterna kunde börja tala med metallarbetare, sjukvårdsbiträden och barnskötare.

Det låter möjligen motsägelsefullt. Men det var genom att släppa kraven på kraftiga skattesänkningar, som det blev möjligt att sänka skatterna. En miljoninkomsttagare som får sänkt skatt sätter sannolikt in pengarna på fondkonto. Ett sjukvårdsbiträde som får en tusenlapp mer i månaden kommer sannolikt att förbruka pengarna – det ger stimulans till ekonomin.

– Vi har kanske de högsta tillväxtsiffrorna i Europa, säger Fredrik Reinfeldt.

– Mycket av tillväxten är driven av inhemsk konsumtion.

– Det är som att komma till en annan värld att möta inrikespolitiken i länder som Grekland, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Där talar de om neddragningar, stängningar av sjukhus, lönesänkningar och skattehöjningar.

– Vi får fler arbetade timmar. Ohälsotalen sjunker. Det påverkar statens finanser.

Fredrik Reinfeldt tänker tala om Sverige som ett bra land att leva i inför valrörelsen. En statsminister som säger att vi ska ha en skattefinansierad välfärd, men gärna lite lägra skatter, kan säga så. Men inte en ”gammelmoderat” som anser att skatterna är det enda stora problemet för Sverige.

Fredrik Reinfeldt gör en realistisk och jordnära beskrivning av hur väljarna kommer att göra sitt val i september. De kommer att fråga sig om regeringen har förmåga att bära regeringsmakten på ett bra sätt – eller om det är dags att byta ut den.

– Det är mycket mindre förekommande att väljarna säger att ”vilken häftig opposition vi har i det här landet”, säger Fredrik Reinfeldt.’

– Jag hörde att Mona Sahlin fick frågan vad vi har gjort bra. Jag inser att det är svårt att svara på den frågan i hennes roll. Att man kan köpa tuggummi på Statoil, var hennes sammanfattning. Det köper nog inte hela befolkningen.

– Man får vara aktsam med hur mycket man tar i. Väljarna har en balanserad syn på politiska uttalanden.

Med en valrörelse som kommer att handla om välfärden, jobben och statens finanser, minskar utrymmet för Sverigedemokraterna, konstaterar statsministern. Men alltför ofta använder de etablerade partierna Sverigedemokraterna som slagträ mot varandra. Jag frågar Fredrik Reinfeldt om inte det är att göra precis vad Sverigedemokraterna vill.

– Absolut. Hoppas du har noterat att jag inte gör det. Jag tänker inte vara i deras reklambransch. De behöver synas. Det är deras överlevnadsmöjlighet. Och ju mer de syns på temat att de bara nämns, utan granskning, desto bättre.

Han själv tänker inte ställa upp på någon debatt med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, i varje fall inte som läget är just nu.

– Jag önskar att jag kunde säga att samhällsdebatt alltid vinner, att det bästa som skulle kunna hända är om jag och Jimmie Åkesson möts i Aktuellt och har 30 minuters debatt där jag på punkt efter punkt försöker kämpa ner honom med goda argument.

– Det är bara det att jag inte kan vinna den debatten – om han inte kommer full och börjar slåss i studion. Så länge som han säger någonting som är begripligt, har han ju överraskat. Håller bara tre procent av befolkningen med honom och 97 procent med mig så är det ändå ett dåligt resultat.

– Jag har kommit fram till att åtminstone inte jag ska ge honom det reklamutrymmet.

– Det behöver inte innebär att mina moderater lokalt och i andra sammanhang inte tar debatten med Sverigedemokraterna. Det tycker jag de ska göra.

– Nu är det ju ofta så att Sverigedemokraterna är undflyende i de kommunala församlingarna, att de inte finns där och lägger inga förslag.

En av de frågor som Moderaterna tänker driva är kampen mot våld och droger.

– Det är en genuin frihetsfråga, säger Fredrik Reinfeldt.

Det är utomordentligt. Men kommer Moderaterna att klara det? Partiet har många medlemmar som inte gillar Systembolagets monopol, som skulle uppskatta om spriten släpps så fri som möjligt. Och det är just alkoholen som är orsaken till en stor del av våldet. Men klarar Fredrik Reinfeldt att driva den frågan konsekvent, så har han gjort ytterligare en insats för Moderaternas förnyelse.