Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna backar om "organiserat tiggeri"

Moderaterna vill vidta åtgärder mot tiggeri. Och kanske har Moderaterna lyckats hitta en lucka i lagen som bör täppas till.

Det var justitieminister Beatrice Ask som lanserade idén om förbud mot ”organiserat tiggeri” för en tid sedan.

Det var en korkad idé. Det är sannolikt inte juridiskt möjligt att utforma ett sådant förbud. Vad är det Greenpeace och Röda korset sysslar med när de står på gatorna och samlar in pengar? Ja, det skulle rent av kunna drabba kyrkornas kollekt.

Men Moderaterna har ändrat formuleringen. Mer om det längre fram i texten.

När jag går ut på min dagliga lunchpromenad i Örebro sitter det så gott som alltid en kvinna på vägen som försöker säga ett ”hej” när jag går förbi. Men visst finns det tiggare som är mer störande. Det förekommer att personer (oftast en svensk, ska jag kanske tillägga) är lite väl envis med att kräva att jag ska ge pengar till hans eller hennes biljett hem. Eller någon som ger mig en ”ros”, för att sedan begära pengar och nästan blir förbannad när jag inte vill ge något. En jurist skulle möjligen beskriva det som ett ofredande. Men att tigga är i sig inte olagligt.

Beslutet på Moderatstämman fick nu följande inriktning: ” ... en kriminalisering av sådana situationer där någon för egen vinnings skull utnyttjar andra som befinner sig i en utsatt ställning och som exempelvis ägnar sig åt tiggeri bör övervägas”. Enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, kan det här finnas en lucka som Moderaterna vill täppa till, att göra det olagligt att ta pengar från en tiggare – alltså en verksamhet som i sig inte är olaglig.

Ryktena går. Det är många som ”vet” eller ”förstår” att det måste handla om ligor. DN gjorde en undersökning i våras och kom fram till att det knappast är organiserat, i den meningen att det skulle vara gangsterligor. I en chatt med DN:s läsare i våras sade Peter Enell vid Citypolisen i Stockholm att det inte finns några tecken på att människor skulle vara tvingade att tigga. Organiserat kan det vara, i den meningen att familjer och släkter reser tillsammans, delar upp stan mellan sig – och sedan samlas någonstans på kvällen för att summera resultatet. Därmed inte sagt att det aldrig förekommer organiserad brottslighet i samband med tiggeri.

Romers utsatthet i vissa länder i Sydeuropa är så stark att det är ett bättre alternativ att tigga i Örebro under några månader. EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i upp till tre månader, utan att behöva uppvisa att de har en försörjning. Om de gör detta i grupp innebär det inte automatiskt att det handlar organiserad brottslighet. Jag har någon gång suttit på södra station och väntat på något tåg, när tiggarna kommer in. De värmer sig en stund. Pratar – och delar medhavda smörgåsar. Vad de säger har jag naturligtvis ingen aning om.

Faktum, tidningen för hemlösa i Göteborg, har bland annat engagerat ett 70-tal romer i tidningsförsäljningen. Det är ett mer jordnära sätt att bekämpa tiggeri – och att ge människor makt att påverka sin egen tillvaro. När du lägger pengar i en tiggares mugg, är det välgörenhet. När du köper en tidning är det till ömsesidig nytta. Det är i den riktningen vi borde gå. Hellre tidningsförsäljare än tiggare.