Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Det är många som väntar i vårdkön

Annons

Svensk hälso- och sjukvård är på många sätt fantastisk. Hög vårdkvalitet och skickliga medarbetare. Trots medarbetarnas insatser så präglas svensk hälso- och sjukvård av långa köer, inte minst cancervården. Det är inte acceptabelt.

I stort sett alla som kommit i kontakt med den svenska hälso- och sjukvården vittnar om samma sak: Den vård som ges är fantastisk och utförd av skickliga, kunniga och engagerade medarbetare. Den medicinska kvaliteten är hög, inte minst inom mycket allvarliga sjukdomar, såsom stroke, cancerdiagnoser och hjärtinfarkt.

Inom specialistsjukvården utmärker sig cancervården med växande köer.

Den andra bilden handlar om hur människor tvingas vänta i köer för att få vård. Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde i oktober 2014 har köerna mer än fördubblats inom specialistvården. Det är en utveckling som borde genera regeringen. Inom specialistsjukvården utmärker sig cancervården med växande köer. De flesta cancerdiagnoser har ett så kallat standardiserat vårdförlopp. Totalt finns det 31 cancerdiagnoser med standardiserade vårdförlopp, vilket täcker in nästan alla cancerdiagnoser. Av dessa 31 standardiserade vårdförlopp så har väntetiden ökat i ungefär två av tre standardiserade vårdförlopp. I två cancerdiagnoser av tre så har alltså väntetiden ökat.

Vi har bett riksdagens utredningstjänst sammanställa de senast tillgängliga uppgifterna gällande väntetider för några av de vanligaste cancerdiagnoserna, ett urval av dem finns nedan. Det är nedslående läsning, framför allt för den som drabbats av någon av diagnoserna. På nationell nivå ser några av siffrorna ut så här:

Sex av tio kvinnor med bröstcancer får inte operation inom utlovad maximal väntetid.

Fem av sex män med prostatacancer får inte strålbehandling inom maximal utlovad väntetid.

Fem av sex personer med lungcancer får inte sin första behandlingsstart inom utlovad maximal väntetid.

Det visar att en region kan vara bäst och sämst samtidigt, beroende på diagnos.

Det finns också regionala siffror i sammanställningen från riksdagens utredningstjänst och på ytterligare diagnoser. I Region Örebro får nio av tio personer med cancer i urinblåsan inte sin behandling inom maximal utlovad väntetid, vilket är sämst i Sverige. Å andra sidan är regionen bäst i landet med behandlingsstart inom utlovad maximal väntetid gällande hudcancer, där nio av tio personer påbörjar behandlingen inom maximal utsatt tid. Tre av fyra personer med lungcancer får inte sin första behandlingsstart inom utlovad maximal väntetid, vilket trots de svaga siffrorna är bättre än rikssnittet. Det visar att en region kan vara bäst och sämst samtidigt, beroende på diagnos.

Det är lätt att glömma siffror men vi får aldrig glömma människorna bakom dem.

Moderaterna vill sätta patienten behandlingsrummet och inte i väntrummet. Därför satsar vi sammantaget mer än en miljard kronor mer än regeringen på svensk hälso- och sjukvård. Detta görs i första hand genom en ökning av de nationella statsbidragen. Vi fördubblar också den nationella satsningen på cancervården, jämfört med regeringen, från 500 miljoner till en miljard kronor.

Det är många siffror i artikeln. Men bakom varje siffra så finns det någon som fått ett besked om cancer. Det är lätt att glömma siffror men vi får aldrig glömma människorna bakom dem.

Camilla Waltersson Grönvall

Moderaterna, socialpolitisk talesperson

Ola Karlsson

Moderaterna, oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel