Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Nu är det viktigare än någonsin med en budget i balans

Jag vill ta vid där Lars Ströman avslutade sin ledare i NA den 20 juni. Om det ständigt blir underskott i den kommunala budgeten, ja då innebär det att kommunfullmäktiges beslut inte betyder så mycket. Lars Ströman sätter med den formuleringen fingret på en väldigt öm och svag punkt hos de styrande partierna i Örebro kommun.

År efter annat har fullmäktige, programnämnder och driftsnämnder i Örebro påpekat vikten av en budget i balans. År efter annat har dock flera driftsnämnder haft stora underskott och nu ser det värre ut än någonsin. Jag är övertygad om att besluten betyder något ute i driftsnämnderna men att det är det politiska ledarskapet och prioriteringarna som sätter käppar i det ekonomiska hjulet.

När det gäller programområdet social välfärd (den del av Örebro kommuns ekonomi som hanterar vård och omsorg) så ser vi moderater att ambitionsnivån är hög. De styrande vill väl men har, av olika anledningar, svårt att prioritera rätt. Andra områden går före, betalas ur social välfärds plånbok och därför räcker pengarna inte till. Detta är bekymmersamt och något som vi moderater påtalat under flera år. Vi har sett välfärdens långsiktiga behov, vi har vädjat om klokskap i prioriteringarna men för de styrande har annat, exempelvis att bygga monument, varit viktigare.

Nu är det viktigare än någonsin att få till en budget i balans inom social välfärd. Den pågående pandemin orsakar merkostnader på omkring 50 miljoner vilket hade varit bekymmersamt även om vi gått in i året med en budget under kontroll. Samtliga driftsnämnder går med rejäla underskott och det kommer att krävas mod och hårt slit för att vända den ekonomiska utvecklingen.

I Moderaternas budgetarbete inför nästa och kommande år kommer fokus ligga på kärnverksamhetens uppdrag och dess reella möjligheter att klara det. Vi kommer att fortsätta vår linje med konkreta förslag för en ansvarsfull ekonomisk politik.

Vi är övertygande om att det är just det som örebroarna vill ha och faktiskt behöver för att känna sig trygga med hanteringens av deras skattepengar. Det är hög tid att prioritera välfärden i Örebro.

Emelie Jaxell(M)

gruppledare för Moderaterna, programnämnd social välfärd, Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel