Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: Utbilda poliser i Örebro

Sverige behöver fler poliser för att lagföra brottslingar och upprätthålla lag och ordning. Polisyrket idag handlar lika mycket om rätt utbildning som tillgång till vapen och utrustning. Rätt utbildning för poliser är viktigt såväl för den enskilde polisen som för de medborgare som ska känna ett förtroende för rättsväsendet. För att klara detta behöver Sverige fler utbildningsorter än i dag.

Örebro är en av Sveriges största städer, en växande universitetsort och en tillväxtmotor för en stor del av Svealand. Tyvärr tillhör man också de städer som har flera utanförskapsområden och ett ökande problem med grov brottslighet. Såväl den organiserade brottsligheten som våldsbejakande extremism är redan i dag en verklighet i staden.

Polisdistrikt Bergslagen, är ett distrikt som täcker 12 procent av Sveriges yta.

Moderaterna vill ha en betald polisutbildning, vilket också skulle bidra till fler sökande och behov av nya utbildningsorter. Örebro skulle vara en lämplig ort att förlägga en ny polisutbildning till, då Örebro län tillsammans med Värmland och Dalarnas län också är ett polisområde, polisregion Bergslagen. Inom den regionen finns stort rekryteringsbehov och många bra praktikområden.

Polisdistrikt Bergslagen, är ett distrikt som täcker 12 procent av Sveriges yta. Här bor drygt 874 000 personer och länen är dessutom omtyckta turistområden.

Här finns två universitet och en högskola. Man kan studera de flesta ämnen och gå många olika utbildningsprogram.

Dock saknas en polisutbildning.

De poliser som skulle examineras, kunde redan under sin utbildning få kunskap om området och den typ av brottslighet som finns.

En förläggning av utbildningens huvudort till Örebro, skulle samtidigt kunna innebära samarbete runt utbildningen i hela polisregion Bergslagen. Man har goda kommunikationer i regionen, tillgång till universitet och högskola som polisutbildningen kan samverka med. De poliser som skulle examineras, kunde redan under sin utbildning få kunskap om området och den typ av brottslighet som finns. Därför bör det inrättas en polisutbildning i Örebro, till nytta för hela Polisområde Bergslagen.

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot, Örebro län

Carl-Oskar Bohlin

Moderaterna, riksdagsledamot Dalarnas län, förbundsordförande Moderaterna Dalarna

Anders Åhlin

Moderaterna, oppositionsråd Örebro kommun, förbundsordförande Moderaterna Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel