Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möhippa och politikerrace på Linde Open

Under lördagen och söndagen pågick den stora drag-racingtävlingen Linde open på Industrirakan i Lindesberg. Det bjöds på spännande tävling, sol, regn och mycket motorbuller.

Under helgen har det mullrat en hel del nere på Industrirakan. Det är den årliga dragracingtävling Linde open som gått av stapeln, och det med besked. Nästan 100 fordon har funnits på plats för att tävla.

– Det har gått bra, och det var en kanondag i går, säger SHRA Lindesbergs ordförande Lena Eriksson tidigt på söndagsförmiddagen.

Under lördagen hölls kvaltävlingarna inför söndagens elimineringar och finaler. Alla fordon hann köra fyra lopp innan tävlingarna avslutades strax före klockan 17.

– Vädret i går var jättebra, med sol och värme. Men i dag ser det inte riktigt lika bra ut, även om det håller upp än så länge, säger Lena Eriksson.

Lördagen bjöd också på lite jippon. Bland annat tävlade Lindesbergspolitiker i elbilsdragrace, och en möhippa hade cykeltävling.

– Det ska vara mycket fordon, folk och fest. Det är då det är som roligast.

På söndagen hängde dock molnen tunga och hotade med regn. Därför valde arrangörer och tävlingsledning att dra i gång med tävlingarna direkt, och sköt på den tilltänka tidsträningen till efter finalerna.

– Fordonens däck har ingen mönstring, så det får absolut inte vara blött på banan. Då blir som att köra på snor.

Dragracing handlar inte bara om de stora bilarna med vrålande motorer. Under helgen kördes också flera tävlingar med motorcyklar, bland annat en SM-deltävling i klassen Pro twin bike.

Även de små var med och körde, där de minsta bilarna enligt kommentatorn drevs av gamla jordfräsmotorer.

– Det är mycket slit före, men när det rullar i gång är det här det roligaste som finns.

Några av de första som var på plats i publiken på söndagen var Morgan och Ingvor Nyström. De hade åkt ända från Garphyttan för att se tävlingarna.

– Intresset har funnits länge, men vi åker inte så ofta, säger Ingvor Nyström.

Och med det stora intresset finns stor kunskap om de olika bilarna. Morgan Nyström pekar ut modell efter modell. Hans favoriter är de gamla Volvo-bilarna från 1975 och tidigare.

– I dem kan man sätta i en V8-motor, för de modellerna har ingen avgasrening, förklarar han.

Han har bilar själv också, men tävlar inte.

– Nej, det kostar lite för mycket för mig, men som sagt så brukar vi åka och titta.

För att se alla resultat, gå till www.shra.nu.