Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moln på höga höjder

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

De moln vi är vana att observera på himlen återfinns inom det lägsta skiktet i atmosfären vilket kallas troposfären.

Troposfären sträcker sig från marken upp till mellan 10 och 15 kilometers höjd. Störst vertikal utsträckning har den vid tropikerna och lägst vid polerna. Inom detta skikt återfinns alltså våra vanliga moln; från de låga dimmolnen som ligger mellan 0 och 300 meter, upp till de höga och tunna cirrusmolnen som återfinns i troposfärens övre delar.

Men det finns moln som ligger på ännu högre höjder i atmosfären. I stratosfären, lagret ovanför troposfären kan så kallade pärlemormoln bildas på cirka 20-30 km höjd. Dessa är mycket ovanliga och för att de ska kunna bildas måste temperaturen vara mycket låg, under -75 grader. De bildas vintertid och då oftast kring norra Ishavet och över Antarktis. De karakteriseras av vackra pärlemorfärger som framträder när solen är strax under horisonten, men fortfarande belyser dessa högt belägna moln.

Om ni ger er ut en sommarnatt och ser tunna molnslöjor som lyser på himlen så observerar ni en molntyp som heter precis som den ser ut, nämligen nattlysande moln. Detta är den högsta molntypen och bildas på ca. 85 km höjd. Namnet har de fått av att de är så tunna att de inte syns dagtid utan endast då solen belyser dem underifrån på natten.