Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molnhöjd beräknas med laser

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Två dagar på raken har jag varit ut och puttrat med vår båt, en gammal 22-fots träsnipa med Albinmotor.

Det har varit långa fina turer ut på öppet hav och med nästan klarblå himmel, våghöjd som högst upp till metern och med mer än badbara vattentemperaturer. Det blev ett strandhugg på Lungön, ett litet fiskeläge med grund naturhamn men kanske mest känt för att väderobservationen läses ut i sjörapporten.

Jag gick upp till fyrplatsen där stationen står. Automatiskt registreras här temperatur, fuktighet och tryck och uppgiften skickas vidare via telenätet. Vindens riktning och hastighet mäts uppe i fyren på cirka 15 meters höjd, normalt sätts våra vindmätare på 10 meters höjd.

Tillsyningsmannen för stationen kom även han med båt ut till stationen för att försöka laga ett fel i vindgivarna, troligen var det förra veckans åska som hade slagit sönder något. Molnhöjd och molnmängd beräknas med hjälp av en uppåtriktad laser. Sikt eller luftens grumlighet mäts också med ljus, på ca en meters avstånd pekar två rör snett mot varandra.

Ljus skickas ut från det ena och i det andra röret finns en detektor som märker av hur mycket ljus som sprids. Man mäter sikten i en väldigt liten luftvolym och här rensade jag naturligtvis bort sommarens spindelnät för att sedan tuffa vidare in mot Härnösand.