Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moment 22 för läkarstudenter i coronatider

De får inte gå iväg förkylda men får inte ha frånvaro – hur ska läkarstudenter göra?

Läkarprogrammet är uppbyggt på teori och praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning. Strikta regler gäller: 100 procentig närvaro förutom i vissa undantagsfall. 25 timmar i veckan ska man vara på plats på sin praktik, är man sjuk någon dag måste man ta igen det vid ett annat tillfälle, tillfällen som sällan finns. Detta resulterar i att många läkarstudenter går iväg till praktik trots att de är förkylda eller på annat vis sjuka. Då undviks såklart kontakt med personer med nedatt imunförsvar och man tänker extra mycket på handhygien. Detta är ett problem i sig, men ändå något som är någorlunda hanterbart.

I dessa ”coronatider” ska man inte lämna hemmet ens vid en vanlig förkylning. Det skulle vara förödande om läkarstudenter och annan vårdpersonal gick till arbetet med förkylningssymtom som sedan visar sig vara corona. Riskgrupper behöver skyddas och smittan måste begränsas så det finns IVA-platser till de som behöver. Hur blir det då med läkarstudenternas utbildning? Att gå till praktik med symtom är uteslutet. Att ha frånvaro på praktik är inte acceptabelt. Moment 22 helt enkelt. Dags för programledningen att lätta på närvarokrav i dessa pandemitider?

”Anonym”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel