Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monisha om Marcus och ryktena

Saubers stallchef Monisha Kaltenborn tycker att Marcus Ericsson vuxit som människa och förare i år.– Man kan se det på sättet han går, säger hon.

Annons

NA fick tio minuters pratstund med Sauberchefen Monisha Kaltenborn på Hockenheim.

F1-världens första kvinnliga stallchef svarade vänligt men bestämt på frågorna.

Men när vi frågade om det är Marcus Ericssons svenska sponsorer som räddat stallet var det locket på.

– Vi kommenterar inga rykten eftersom de aldrig tar slut, säger hon kort.

Fakta är att Peter Sauber, som ägt två tredjedelar av aktierna i Sauber, och Monisha, som ägt en tredjedel, sålt sina aktier till det schweiziska investmentbolaget Longbow Finance S.A.

Men vilka som står bakom mångmiljonbeloppet som bolaget gått in med är okänt. Den schweiziska tidningen Blick, som varit först med många nyheter kring det schweiziska stallet genom åren, hävdar att det är den svenskgrundade förpackningskoncernen Tetra Laval som pumpat in pengarna.

På NA:s raka fråga om Tetra Laval är inblandat svarar Kaltenborn:

– Nej, vår partner är Longbow. Det är så vi måste se på det.

Vad kan du säga om de nya ägarna?

– Att Longbow Finance är ett schweiziskt bolag med schweiziska ägare som varit sammankopplad med den ekonomiska sektorn i över 20 år. Deras specialområden är att de sköter investeringsportföljer och riskkapitalplaceringar.

Var det ett svårt beslut att sälja dina aktier i Sauber?

– Självklart var det ett tufft beslut. Men å andra sidan har jag varit så länge i det här teamet och vi har varit i så många tuffa situationer innan jag köpte min aktier. Jag agerar på exakt samma sätt med som utan aktier, förklarar hon.

Medan Peter Sauber valde att pensionera sig är Monisha kvar i rollen som stallchef och vd.

– Jag tvekade aldrig att fortsätta som stallchef, även om det inte var mitt beslut. Jag har varit så länge i teamet att det är det enda ställe jag egentligen arbetat på.

– Hjärtat bultar för det här stallet, säger hon med ett leende.

De nya ägarna är inte på plats på Hockenheim.

– Det viktigaste just nu är att de presenterar sig för vår personal i Hinwil. Sen kommer de att dyka upp på racen, förklarar Kaltenborn.

Känner du nye styrelseordföranden Pascal Picci?

– Ja, det är en väldigt bra kille.

Monisha har varit Marcus Ericssons chef i ett och ett halvt år nu. Under den tiden anser Monisha att Örebroföraren vuxit – både på och utanför banan.

– När jag såg honom igen för första gången i år, och jämförde med sista gången 2015, så kunde jag se mycket mer självförtroende i honom, säger hon.

– Man kan se det på sättet han går, sättet han uppträder på. Det var första signalen till mig att han går igenom en process med sig själv. Det har gjort honom mer självsäker. Det var väldigt tydligt.

Trots krascherna på Silverstone och i Budapest är hon nöjd med sin adept.

– Fram till sista två racen har han byggt upp ett visst momentum vilket är väldigt positivt. För allt hänger ihop. Om man arbetar med sig själv så utvecklas man och resultaten kommer. Han har fortfarande inte tagit några poäng, men han har gjort väldigt bra lopp och visat jävlar anamma.

Monisha är inte så pigg på att kommentera incidenten i Monaco där Marcus och stallkompisen Felipe Nasr kraschade och hade en personlig vendetta.

– Det är något jag verkligen inte vill prata något mer om. Jag är väldigt trött på det och det är något vi gjort klart och tydligt för alla, säger hon bestämt men fortfarande med vänliga ögon.

Däremot tar Monisha själv upp Marcus krasch i 230 km/h på Silverstone som slutade med ambulansfärd till sjukhus.

– Den person som mår sämst av det är han själv. Marcus har lagt mycket press på sig själv och han behöver komma tillbaka till känslan han hade innan.

Kan du säga något om Marcus framtid i teamet?

– När det gäller förare kommer vi att ha en diskussion som vanligt. Och när vi slutfört den så kommer vi att ta ett beslut och då kommer vi att meddela det. Inga spekulationer innan dess.

Vad kan du säga om Saubers framtid?

– Den största tron just nu är att vi ska ta ett stort steg framåt och ta oss tillbaka till ”mittfältet” i F1. Och sen får vi se vart det tar oss.

Intervjutiden är slut och det är dags för nästa journalist att få sina tio minuter.