Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monstervågor på våra hav

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Monstervågor är ett fenomen som uppmärksammades särskilt vid nyåret 1995. Tidigare hade sjömän talat om monstervågen men ingen trodde dem. En matematiker Al Osborne hade räknat ut att monstervågor teoretiskt sett skulle kunna förekomma men även han själv hade svårt att tro att det var sant.

Med dagens moderna mikrovågsradar som NOAA-satelliter bär med sig kan man nu mäta våghöjd över hav. I och med denna teknik så har man sett att monstervågor förekommer och man antar idag att åtskilliga fartyg kan ha gått under pga monstervågor.

Den 1 januari 1995 blev man varse monstervågen då gasplattformen Draupner i Nordsjön träffades av en 26 meter hög våg. Mer än dubbelt så hög som omgivande 12 metersvågorna. Vågen skadade plattformens däck så det var inte en synvilla. Man hade också mätningar på den med hjälp av instrument som fanns på plattformen. Fortfarande kan man inte göra någon bra prognos på dessa vågor då de kan uppkomma i olika vädersituationer och deras uppkomst dessutom beror av bottenförhållande och havsströmmar.

Det är flera faktorer som samverkar. Monstervågen skapas genom att den vid vissa situationer får möjlighet att stjäla energi från omgivande vågor och bygga upp sig till en jättevåg.