Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mopedintresse bland veteraner

Med djupt motorintresse och nostalgi i blick har Mopedveteranerna Gnistan, MVG, låtit vårkänslorna svalla. Nu har verksamheten rullat igång.

Annons
Motorglädje. Det är detaljerna som gör det. Mopedveteranerna Gnistan, MVG, har gjort vårens premiärtur i Hällefors och Mikael Larsson, Ulf Häppich och Per-Olov Tångring tar sig en närmare titt på ett av fordonen.

Några svårigheter att få igång samtalet är det inte när medlemmarna i Mopedveteranerna Gnistan kommer samman. Stolt visar var och en upp sitt eget fordon och beundrar samtidigt sina kamraters. Detaljer skärskådas och arbetet den senaste tiden i garaget ventileras. Det blir ett ordentligt surr.

– Jag har köpt den av en bekant och under vintern har hon genomgått en ordentlig renovering, berättar Ulf Häppich och pekar på sin Victoria Vicky 4.

Att det är samma årsmodell som födelseår, 1957, på moped och ägare är inte oväsentligt. Och det här är långt ifrån Uffes första moped.

– Den fick jag när jag var 12 år. Men då åkte jag förstås lite i skymundan, säger Uffe och skrattar.

Nu är det som att bli ung på nytt konstaterar flera av karlarna. Frihetskänslan som föddes i tonåren genom mopeden upplevs igen. För många var det då, i ungdomsåren, enda sättet att ta sig till det större samhället, till jämnåriga och för att vara med på festligheter. Någon påpekar att det inte bara var unga som åkte moped, då på 50- och 60-talet. Det var ett fordon som fanns med i alla åldrar och för äldre var den kanske ännu viktigare.

I dag har nyttoaspekten fått ge vika för det rena nöjet. Blankt välputsade plockas maskinerna fram på våren, ofta efter en hel vinters mekande. Många framhåller fröjden över att få känna marken under hjulen, andra talar om den goda gemenskapen i klubben.

– Stämningen kan vara rå, men hjärtlig. Precis som det ska vara, säger Bosse Svensson.

Ordföranden Kees Meijering kallar på uppmärksamhet. Alla samlar sig, kickar igång sin egen maskin och så blir det gemensam avfärd. En sväng runt Hällefors står på programmet. En första som ska följas av fler innan sommaren är slut.

Vårkänslor. I samlad tropp gjorde Mopedveteranderna Gnistan, MVG, sin premiärtur genom centrala Hällefors.
Nostalgi. Djupt intresse och en hel del nostalgi. Per-Olov Tångring är en av många som gillar mopeder med några år på nacken.
Startklar. Nils Mogren har kickat igång mopeden för att ta sig en tur genom Hällefors med likasinnade.
Samling. Mopeder och deras ägare. Det gemensamma intresset skapar också massor av diskussioner.
Högtidsstund. Att få ta ut mopederna på våren är förenat med en särskild känsla. Per-Åke Erlandsson, Johnny Olsson, Nisse Nhyberg, Mikael Larsson och Nils Mogren diskuterar.
Placering. Den klassiska unikaboxen har sin givna plats.
Undersöker. Bosse Svensson tar sig en närmare titt på sin moped innan avfärd.
Årsbarn. Victoria Vicky 4 har årsmodell 1957. I valet av objekt är det inte helt oviktigt för Ulf Häppich som är född samma år.
Beredd. Allan Myrtenkvist gör sig startklar inför den samlade åkturen med Mopedveteranerna Gnistan, MVG.
Gemenskap. Delat intresse gör samtalet enkelt. Bert Lehnberg, Eine Brandt och Bosse Svensson diskuterar motorer.
Annons