Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordet på bandyn i Nora

Bandyn är aktuell i Nora nu men tyvärr på ett tråkigt sätt. Den politiska majoriteten planerar tydligen ett mord i lönndom på den gamla kultursporten. En sport med gamla anor. Det fanns spel på Island och i Ryssland redan på medeltiden, som påminde om bandy. Den ”moderna” bandyn har sitt ursprung i de nordöstra delarna av England, i mitten av 1800 talet. Den kom till Sverige på 1890 talet.

Nu vill politikerna göra det som politikerna gjorde i Askersund på 1980 talet, et vill säga inte satsa på konstfruset med andra ord lägga ned bandyn. I mina ögon är majoriteten inga hjältar snarare svikare. De lägger ner den vackraste av alla lagsporter. Bandyn ligger nära idrottens innersta väsen. Man spelar för det är roligt , inte för att bli rik som i hockey och fotboll.

Den gamla idrottsprofilen Gösta ”Knivsta” Sandberg, landslagsman i fotboll, bandy och hockey, fick fråga vilken sport som var roligast. Han svarade att alla var lika roliga, men sa han. Att åka ut på en nyspolad bandyplan i solsken och 3 minusgrader, det är klart att det slår allt.

Jag anser förövrigt att det finns ingen lagsport som ger så mycket skönhetsupplevelser som bandyn. En sport som är hårt drabbad av klimatförändringar och publiktapp. Det skulle vara djupt beklagligt om den så kallade majoriteten får igenom sin vilja. Följden blir att man dödar en idrottslig kulturyttring som funnits i Nora i cirka 120 år.

”Idrotts och kulturvän”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel