Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordet på Lena Wesström berör örebroarna: ”Det mest omskrivna kriminalfallet i Örebro någonsin”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

För ett år sedan mördades trebarnsmamman Lena Wesström i Örebro. Hon hittades död efter att ha varit försvunnen i fem dygn, alldeles i närheten av sitt hem. Mordet är olöst och har engagerat många människor i Örebro. Det finns fortfarande fler frågor än svar. Därför kommer NA i en serie artiklar att beskriva vad som hänt under året, var mordutredningen befinner sig idag och hur polisen jobbar vidare med mordfallet.

När jag slår i NA:s arkiv så hittar jag 103 artiklar om Hjärstamordet. Vi har aldrig tidigare skrivit så mycket om ett kriminalfall i Örebro. Att vi publicerar så många artiklar och att vi fortsätter att skriva om Hjärstamordet beror på det stora intresse som finns kring händelsen. En hel stad har pratat om mordet i snart ett år nu. Vi ser också att intresset för händelsen har varit lika stort hela tiden i och med att vi kan se exakt hur många som läser våra artiklar på na.se. Vänner, föreningsmänniskor och församlingsmedlemmar har gett en bild av Örebrokvinnan som en mycket aktiv och omtyckt person. Hon levde ett vanligt liv ett lugnt villaområde. Mordet vänder upp och ned på idyllen och det är också en starkt bidragande orsak till att engagemanget kring detta kriminalfall blivit så stort.

När nya fall inträffar påminns örebroarna om det trauma som staden befann sig i under en längre tid.

Det finns alltid ett stort intresse kring grova våldsbrott. När fallen dessutom är olösta skapas en otrygghet vilket påverkar många människor. Det här har örebroarna fått vara med om i samband med att serievåldtäktsmannen Niklas Eliasson, numera med efternamnet Eriksson, höll staden i skräck innan han efter många år kunde gripas. När nya fall inträffar påminns örebroarna om det trauma som staden befann sig i under en längre tid. Den obehagliga känslan med en blandning av otrygghet och ovisshet kommer tillbaka. En känsla som finns där så länge fallet är olöst.

Den då 45-åriga Lena Wesström anmäldes försvunnen den 15 maj förra året. Ett stort spaningspådrag sattes igång. Fem dygn senare hittades kroppen utomhus, 160 meter från bostaden. Det blev starten på en omfattande utredning som kantats av många problem. NA kunde redan i juni förra året avslöja hur polisen drabbats av åtta bakslag i jakten på mördaren. Varför hittades inte kroppen tidigare när den låg så nära hemmet? Polisen åkte heller inte på ett larm om att ett kvinnoskrik hörts i Hjärsta samma kväll som Lena Wesström försvann. Senare avsattes spaningsledningen. Det här fick flera ledande politiker i Örebro att i sin tur ifrågasätta polisens arbete med mordet. I efterhand har det framkommit att en av de två avsatta cheferna anklagades för att ha använt rummet, varifrån mordfallet leds, för pokerspel på kvällstid.

Allmänheten har rätt att få veta.

Nu är det snart ett år sedan försvinnandet och vi summerar vad som hänt och hur arbetet fortsätter för att hitta mördaren. Med start imorgon, söndag, publicerar vi en serie artiklar kring mordfallet. På tisdag ger vi dessutom ut en extra bilaga i vår e-tidning där vi publicerar en stor del av alla de artiklar vi skrivit om fallet. Vi gör det för att allmänintresset är så stort kring denna händelse. Det vill säga – allmänheten har rätt att få veta.

 

 FOTNOT: Vill du hänga med varje gång vi publicerar något nytt om mordet på Lena Wesström? Genom att följa artikelserien Hjärstamordet i vår app får du en push i mobilen varje gång vi publicerar något nytt i ämnet. Klicka här för att få veta hur du följer en artikelserie.