Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morgan Johansson (S): Vi tar krafttag mot brottsligheten

Den organiserade brottsligheten är en av de viktigaste kriminalpolitiska frågorna. Problemet är särskilt stort i våra utsatta bostadsområden. Socialdemokraterna kommer aldrig att acceptera en sådan utveckling. I Örebro precis som resten av Sverige ska vi tillsammans visa att samhället alltid är starkare än de kriminella gängen.

Kriminalitet föds ur ojämlikhet, otrygghet, missbruk och arbetslöshet. Därför har regeringen sedan den tillträdde genomfört stora satsningar på vår gemensamma välfärd och ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 15 år. Kriminalitet måste också bekämpas med ett starkt rättsväsende. Genom att både bekämpa brotten och dess orsaker stryper vi nyrekryteringen och burar in de mest brottsaktiva individerna.

Polisen ska vara lokalt förankrad och lösa de trygghetsproblem som finns i våra bostadsområden.

Vi genomför nu en historisk satsning på polisen. Regeringen ökar tillskotten till Polismyndigheten med 7,1 miljarder kronor för perioden 2018–2020. Svensk polis gör ett fantastiskt arbete, men den måste bli mer närvarande och lösa fler brott.

Polisen ska vara lokalt förankrad och lösa de trygghetsproblem som finns i våra bostadsområden. I Örebro tas medborgarlöften fram i samarbete mellan kommunen, polisen och de som bor i området.

Under denna mandatperiod har vi fördubblat intagningen till polisutbildningen. Regeringen har beslutat om att öppna en ny polisutbildning i Malmö och ambitionen är att även öppna en polisutbildning i Västsverige. Målsättningen är att antalet polisanställda ska öka med 10 000 till år 2024 vilket även kommer leda till förbättrade förutsättningar för polisen i Örebro.

Genom att samordna samhällets alla goda krafter på ett effektivt sätt kan kriminalitet och otrygghet förebyggas och vi säkerställer att vi gör rätt saker på rätt ställen.

Det brottsförebyggande spelar också en viktig roll. Regeringen har beslutat ett nationellt brottsförebyggande program som heter Tillsammans mot brott. I Örebro arbetar kommunen, polisen, universitet, bostadsbolag, näringslivet och civilsamhället med Effektiv samordning för trygghet, EST. Syftet är att kartlägga och föreslå åtgärder för ökad trygghet. Genom att samordna samhällets alla goda krafter på ett effektivt sätt kan kriminalitet och otrygghet förebyggas och vi säkerställer att vi gör rätt saker på rätt ställen.

För att bekämpa den organiserade brottsligheten krävs fler insatser:

Kriminella och deras vapen ska bort från våra gator. Regeringen har fördubblat minimistraffen för de grova vapenbrotten. Det innebär en presumtion för häktning och den som anträffas med ett vapen på stan riskerar alltså att inte få komma hem igen på ett par år.

Just nu gäller en tillfällig vapenamnesti för att få bort så många vapen som möjligt från våra gator. Vid den förra amnestin lämnades över 15 000 illegala skjutvapen in.

Fler övervakningskameror än någonsin tidigare sitter uppe och det ska bli enklare för polisen att sätta upp fler. I Örebro arbetar polisen just nu för att förstärka kameraövervakningen i utsatta områden och kommunen kommer att komplettera med egna kameror vid kommunala byggnader.

Myndiga gärningsmän som har begått grova brott ska behandlas som vuxna. Vi har därför tillsatt en utredning för att skärpa reglerna för 18–20-åringar som begår brott.

Att angripa dem som arbetar för vår trygghet kan aldrig accepteras och ska få rejäla konsekvenser. Den så kallade Blåljusutredningen föreslår ett nytt brott som kallas blåljussabotage. Straffet föreslås bli upp till fyra års fängelse och i grova fall upp till livstids fängelse.

Det går att vända utvecklingen, bara den politiska viljan finns. Trygghet får aldrig bli ett privilegium för ett fåtal, det är en rättighet för alla.

Morgan Johansson

Socialdemokraterna, justitie- och inrikesminister

Kenneth Nilsson

Socialdemokraterna, kommunstyrelsens ordförande i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel