Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt SD genom att lyssna på väljarna

Demoskops väljarbarometer för november 2019:

Sverigedemokraterna: 24,0 procent, Libertalerna: 3,9 procent.

Jag lyfter dessa siffror bland annat med anledning av ledarartikeln : Sverigedemokraterna – det är demokratin dumbom! (NA 25 neovember)

Det finns många goda anledningar att kritiskt granska SD. Vid exempelvis Vänsterpartiets valvaka 2015 utbröt ett kraftigt buande då SD:s valresultat +7 procents ökning jämfört med riksdagsvalet 2010. Lars Ohly vägrade att sitta i samma rum för smink med SD:s partiordförande i en tv utfrågning i samband med 2010 års val. Bengt Westerberg reste sig i valstudion vid 1991 års riksdagsval med anledning av Ny Demokratis representanters närvaro. Socialdemokraternas nedlåtande och avvisande attityd gentemot SD.

Den intressanta frågan är: Vad är förklaringen till SD:s exempellösa framgångssaga (från dryga 5 procent 2010 till dags dato över 20 procent) i den svenska parlamentariska demokratins historia?

Svaren är enligt övriga partier huvudsakligen: Invandringen och asylpolitiken. Det är sannolikt en delförklaring. Men jag tror att övriga partier har misslyckats att på ett grundläggande och tillfredsställande sätt adressera majoriteten av medborgarnas frågor och behov.

En sund självkritik från dessa partier vore ett första steg för återta förlorade andelar i den parlamentariska processen.

”Bekymrad medborgare”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel