Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte om rekreation och fritidsutövning i Hjälmarsberg

Svar

I två debattartiklar i NA 15 augusti, undertecknad av Örebro Östra Hästintresseförening, och 25 augusti, undertecknad Naturvän, ställs en del frågor angående Örebro kommuns agerande och dessutom framförs ett antal påståenden, vilka några inte är helt korrekta, som Örebro kommun vill bemöta och förklara i samband med att motionsspåret Hjälmarsberg har rustats upp.

Inför sommaren har Östra Almby FK, på eget initiativ och med egna medel, rustat motionsspåret Hjälmarsberg som är beläget intill Blänkabackens naturreservat. Östra Almby FK har tecknat ett nyttjanderättsavtal med kommunen via Stadsbyggnad som reglerar rätten att disponera spåret samt att rusta upp detsamma med en hårdgjord grusad yta. I avtalet regleras att spåret alltid skall vara tillgängligt för allmänheten att nyttja utan några begränsningar förutsatt att Örebro kommuns riktlinjer gällande motionsspår följs.

Dessa riktlinjer, som reglerats av kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter, har även sedan tidigare gällt för motionsspåret Hjälmarsberg, och innebär att det är förbjudet att rida, cykla och åka moped i spåret. I samband med att Östra Almby FK rustat upp motionsspåret har förutsättningarna inte ändrats utan Östra Almby FK har endast getts tillåtelse att rusta upp befintligt spår.

Kommunen är positiv till att en ideell samhällsaktör, i detta fall Östra Almby FK, väljer att rusta upp spåret, då vi tror att detta kommer innebära att fler boende i närområdet kommer att kunna nyttja motionsspåret och röra sig i naturen.

Örebro kommun är måna om att kommunal mark kan nyttjas för rekreation och fritidsutövning. För att bidra till ett gott samarbete och komma vidare i frågan hur flera intressen och föreningar ska kunna nyttja området på bästa sätt, kommer Stadsbyggnad och Kultur- och fritidsförvaltningen bjuda in Örebro Östra Hästintresseförening, Östra Almby FK och Almby IK till ett möte för att diskutera en väg framåt.

Markenheten

Stadsbyggnad, Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel