Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motherlodetrummis fyller 50

I dag fyller Martin Hedberg 50 år. För den musikintresserade kan hans namn klinga välbekant, då han under ett tiotal år var trummis i hårdrocksgruppen Motherlode från Örebro.

Annons
En rockande jubilar. I dag den 16 september 2016 fyller örebroaren Martin Hedberg 50 år. Hans namn är välkänt i många sammanhang, men framför allt som trummis i hårdrocksbandet Motherlode.

Martin är född i Örebro, och utbildade sig efter högstadiet, som han gick på Gumaeliusskolan, till VVS-montör på Tullängsskolan.

På 80-talet jobbade han även som fritidsledare i Vivalla, och på ungdomscaféet Cupido Café, och i den rollen grundade han rockbandstävlingen Rockderby, bandförmedlingen Bandjouren, och Ungdomsteamet i Örebro.

Efter flera år i VVS-branschen läste Martin vidare med teknikstudier på Chalmers i Göteborg, där han bodde mellan 1996 och 1998, och startade sedan Adolfsbergs VVS.

Innan dess hann han med att jobba som lärare samt musik- och konstadministratör på Studiefrämjandet där han bland annat drev projektet Rockbok, som ledde till en bok om Örebros rockhistoria, publicerad 2001.

Idag jobbar Martin som projektledare på Radiator VVS i Örebro.

Redan som 11-åring började Martin spela trummor på Musikskolan i Örebro. Vid 13 års ålder blev han permanent trummis i skolbandet, under ledning av Stefan Skoglund, som kom att betyda mycket för honom som musiker, och vid 17 års ålder började spelandet med ett flertal av Örebros dåvarande rockband, efter ett gästspel som musiker i teatern Änglavakt och Barnarbete.

1985 blev Martin trummis i Motherlode, och gjorde en LP, en Europaturné, tv-framträdanden, samt en mängd spelningar med bandet fram till 1996, med ett avbrott för auditions i USA 1989, där bland annat bandet King Diamond testade Martin som trummis.

1992 deltog han på skivan Tornado Soup, med Peter Andersson, och 1994 grundade Martin Örebro Drum Corps, vilka deltog i Sommarnöjet , som sändes från Örebro.

1993 var han även en av medlemmarna i The Penny Lane Band, ett Beatlesprojekt som spelade av och till i Örebro (och London!) med omnejd under 90-talet.

Martin har under både 80- och 90-talet varit en flitig pedagog, och undervisat trummisar både på studieförbund, som föreläsare i hela landet med egna clinics, och på Kulturskolan i Örebro.

Även gästspel med artister och band som Big Deal, och Crystal Blue, Nils Landgren, Janne Bark, Mattias ”IA” Eklundh hanns med, och under 90 och 2000-talet spelade Martin med Lyrans, Guldsmedshyttans, Brevens och Degerfors musikkår, med vilka han gjorde högvakten på kungliga slottet 2014.

Åtskilliga coverband har hunnits med under åren, det sista Swedish Steel, och 2014 återuppstod delar av Motherlode , nu under namnet Stoneface med Martin som trummis.

Martin har förutom sitt musikintresse ett stort intresse för Formel 1, och var en av de drivande krafterna till The Ronnie Peterson Museum, samt stöttade i liten skala, med sitt företag, Marcus Ericssons väg in i Formel 1.

Arvet efter sin äldsta bror Staffan blev ett gediget järnvägsintresse, och hemma i garaget växer kartongerna med tillbehör till pensionens modelljärnväg. Martin innehar även en stor samling modeller av bland annat Ronnies och Marcus tävlingsbilar.

Martin är gift med Lena, och har med henne styvdottern Jana. Till familjen hör även mamma Britt, styvfadern Alf, samt äldre brodern Håkan. Äldsta brodern Staffan gick bort 1997, pappa Curt 2000.

Födelsedagen firas i sällskap av släkt och vänner, katten Zappa, samt god mat och dryck.

Mejla till: [email protected]

Efterlyses: Fler jubilarer! Fyller du snart jämnt? Det vill säga 10, 20, 30, 40 år och så vidare. Då är du välkommen att skriva till NA och berätta lite mer om dig själv. Skicka även gärna med en porträttbild.

Annons