Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelhjälm på nytt sätt

Cyklist och rädd om frisyren? Nu kommer skyddet som är en krage - tills det smäller.

Annons
Nyheten Hövding i modell Creators cut. Framtagen och utvecklad i Sverige. I kragen döljs en airbag, som blåser upp och skyddar huvudet vid en olycka. www.hovding.com.

Då vecklar en airbag upp sig runt huvudet innan cyklisten fallit till marken.

Teknologin bakom bygger på sensorer som reagerar på onormala rörelser hos cyklisten.

Hövding är det stolta namn som uppfinnarna Anna Haupt och Terese Alstin gett sin produkt, som ska komma i handeln i vår. Till att börja med finns två utföranden. Nu kan sommarens vindar leka fritt i håret under cykelturen och kombinationen mössa-hjälm blir enklare.

Ett annat nytänk står det danska företaget Yakkay för. De levererar en metallblank hjälm som cyklisten antingen kan använda som den är eller klä med valfritt hattliknande överdrag. Inget tyder dock på att den konventionella cykelhjälmen kommer att försvinna. Därför har vi också med några sådana i vårt bildspel.

Det kan vara smidigt att köpa cykelhjälm över nätet, men tänk på att den måste sitta bra för att bli använd och göra nytta. Genom att prova hos cykelhandlaren eller på stormarknaden är du säkrare på att få något som passar dig eller ditt barn.

Genom att välja en CE-märkt hjälm vet man att den uppfyller Europaparlamentets, EG:s krav för personlig skyddsutrustning. Märkningen CE EN 1078 betyder att hjälmen är gjord för barn över 7 år och vuxna som cyklar. Motsvarande småbarnshjälm har märkningen CE EN 1080. Den ska ha ett grönt spänne som löser ut vid belastning så att barnet inte riskerar att bli hängande i den.

Hövding i modell Raven obscure, enfärgad och diskret. Fler modeller ska komma. www.hovding.com.
Danska Yakkay säljer hjälmar som man kan komplettera med valfritt överdrag. Här modell Tokyo Pink Jazz i rosa ull. http://www.yakkay.com.
Ytterligare en variant av danska Yakkay, modell Cambridge Check. www.yakkay.com
Hjälmtillverkaren Prowell hör hemma i Kina. Denna lilafärgade hjälm finns i storlek 52-56 cm och säljs bland annat av Claes Ohlson.  www.prowellhelmets.com.
Bell Faction, design Paul Frank, Julius star. Hjälm med kraftigt ABS-skal, 12 ventilationshål, EPS-skumfoder med dubbel densitet och plyschstoppning. Storlekar: S (53-55 cm), M (56-58 cm). www.shimano-nordic.se.
Bell Delirium finns i svart för storlek M/L och i brons/orange för S/M. www.shimano-nordic.se

Mer läsning

Annons