Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljunggren fortsätter skriva historia – tog hem Novemberkåsan för åttonde gången: "Är väl rutin och ork ..."

Han var redan meste mästaren och kungen av Novemberkåsan.
Natten mot söndag tog Joakim Ljunggren ännu en överlägsen seger i den klassiska tävlingen – Karlskogaförarens åttonde totalt.

Annons

Joakim Ljunggren fyller på energi mellan sträcka tio och elva, av tolv på Novemberkåsan.

2007, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 – och 2016.

Joakim Ljunggren, 31, är meste mästaren, kungen av Novemberkåsan – och nu har han vunnit tävlingen åtta gånger (ingen annan har fler än sex segrar). Förutom det rekordet har Ljunggren även noterat tidernas största segermarginal – 39 minuter och 58 sekunder 2009 – och nu har han också tangerat rekordet på fem raka segrar som Gunnar Kalén (1926–1930) och Rolf Tibblin (1960–1964) delade sedan tidigare.

– Jag var lite starkare än de andra i slutet. Det är väl rutin och ork, sa Karlskogaföraren, som också vunnit nio VM-medaljer och de 14 senaste SM-gulden han tävlat om, till Kåsaradion direkt när han gått i mål som segrare i ännu en kåsa.

Årets upplaga av Novemberkåsan, som avgjordes i Knivsta utanför Stockholm, var lättkörd och en av de mindre dramatiska i historien. Ljunggren tappade några sekunder på Örbyhusjunioren Adam Andersson på det andra specialprovet både på dag- och första nattvarvet, men vann fem av de åtta första proven och ledde så långt med knappt en och en halv minut sammanlagt. När Andersson sedan fick problem med en fot på just den sträckan – där han tidigare besegrat Ljunggren – på sista varvet och tappade 1.28 på bara det provet var saken klar.

– Jag har jäkligt mycket bekymmer med foten nu. Det var nära att jag bröt redan på tionde sträckan. Jag har haft det väldigt tungt, berättade Andersson till Kåsaradion inför den tolfte och sista sträckan.

Därmed var Ljunggrens ledning uppe i nästan tre minuter, och han kunde defilera i mål på de två sista sträckorna.

– Första två sträckorna på natten gick inget vidare. Jag tappade lite flyt där. Sedan bestämde jag mig där, på sträcka tre och fyra på natten, och sedan har jag varit stark. Jag kom ikapp Adam på lånsgsträckan på sista varvet och då kändes det ganska lugnt. Sedan dess har vi startat ihop, och jag har haft koll, och det har känts behligt och gött, säger Ljunggren till Kåsaradion.

Ljunggrens segermarginal skrevs till 3.20 före Adam Andersson, medan Pontus Högberg, SMK Gävle, blev trea, 4.42 bakom Ljunggren. Andersson vann förstås juniorklassen, var nästan sex minuter före Karlskoga EK:s Pontus Skog på andraplatsen där, och nästan tio före Falköpings Erik Ljungberg på tredje.

Karlskogas dubble världsmästare Mikael Persson blev sjua totalt i sin allra första Novemberkåsa.

– Fy fan va skönt att det är över. Det här har jag väntat på sedan första nattvarvet. Nu äntligen ska jag få gå och sova, sa Persson till Kåsaradion när han korsade målrampen.

Väldigt få förare tvingades bryta i en ovanligt "snäll" Novemberkåsan. Med tre sträckor kvar var fortfarande 174 av 198 startande kvar i tävlingen (somliga år tar sig bara ett tiotal förare i mål), bland andra den första kvinnan med chans att ta målflagg på många år, Amanda Elvin (Pia Däldebring var första kvinna att klara Novemberkåsan 1996).

– När det är en lättare bana blir det tajt racing. Det har varit tufft, de har kört fort i dag, grabbarna. Det har varit mer eller mindre SM-fart hela vägen. Det var lite tajt i början av natten, men sedan fick jag bestämma mig: Nu fan är det nog. Jag la i nästa växel och så drog jag ifrån, säger Ljunggren till Kåsaradion.

2017 har Joakim Ljunggren chans att bli först genom tiderna både att ta hem tre vandringspokaler och först att vinna Novemberkåsan sex år i rad. Då avgörs tävlingen i Enköping.

Mer läsning

Annons