Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fort på Autobahn kan bli dyrt

Kör du över 130 kilometer i timmen på Autobahn och är inblandad i en olycka kan du dömas som medansvarig och få betala stora belopp.

Annons
Glöm inte Gröna kortet om du ska bila i Europa. Bilden är från motorway A2 i Schweiz.

Högsta domstolen i Tyskland har slagit fast att den som kör fortare än 130 kilometer i timmen kan dömas som vållande till en olycka. Det gäller även på sträckor som har fri hastighet och föraren därmed inte formellt brutit mot lagen.

Oansvarigt köra över 130

Domen gäller en norsk förare som körde i 180 kilometer i timmen när han blev inblandad i en olycka. Det var fri fart på sträckan där olyckan ägde rum, men domen slår fast att det är oansvarigt att köra så fort. Den norske föraren dömdes till 70 procent av skulden och fick därmed även betala 70 procent av kostnaderna.

- Så fort något händer så kan du hållas som ansvarig, vilket kan bli mycket kostsamt. Därför uppmanar vi alla att begränsa sig till 130 kilometer i timmen på tyska motorvägar, säger försäkringsbolagets If:s motorexpert Dan Falconer i ett pressmeddelande.

Grönt kort

Runt 40 miljoner kronor kostade olyckor och motorproblem som svenskar var inblandade i utomlands under förra sommaren, enligt beräkningar som If har gjort. Helförsäkra bilen innan du åker utomlands, då betalar försäkringen även skador på den egna bilen om du döms som vållande till en olycka.

- Ta med Grönt kort och registreringsbevis. Vår erfarenhet visar att de allra flesta olyckssituationer löser sig om du kan visa upp Grönt kort, säger Dan Falconer i en skriftlig kommentar.

Mer läsning

Annons