Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göranssons VM-sensation

Richard Göransson överraskade alla – men allra mest sig själv.
Andraplatsen i Grupp N-klassen i Svenska rallyt överträffade alla förväntningar.

Annons
Richard Göransson

Att Richard Göransson kan köra racerbil på asfalterade och fina racerbanor hade han redan bevisat med sina fyra STCC-guld.

Men att Göransson även kan ratta en rallybil på isiga vintervägar i sin blott fjärde rallytävling var inte lika självklart.

Men Richard höll hela vägen och det var en lycklig 32-åring som nådde slutmålet i Karlstad på söndagskvällen.

– Jag tyckte att vi hade en verkligt tuff målsättning när vi siktade på topp-fem inför rallyt. Att bli tvåa är långt över förväntan, säger han.

Richard har gjort ett och annat nybörjarmisstag. Sista dagen snurrade han på de två inledande sträckorna. Och på tredje sträckan kom han ifatt konkurrenten Dennis Kuipers som med en trasig bil vägrade flytta på sig.

Men under eftermiddagen var det gasen i botten i Mitsubishin. Göransson var gnistrande snabb när han inte klättrade på snövallar eller gjorde piruetter på skogsvägarna.

– Sista dagen var ganska städad. Jag insåg att det var omöjligt att köra in tiden som jag låg bakom ledaren. Det gällde att se till att de som låg bakom inte kom ikapp, förklarar Richard.

Slagen av en tjeckDet klarade han galant. Han var visserligen besegrad av Grupp N-segraren Martin Semerad, Tjeckien, med tre minuter och 36 sekunder men ner till trean Yuriy Protasov, Ukraina, skilde det en minut och 41 sekunder.

Och totalt i rallyt slutade Göransson på 17:e plats.

– Att köra Svenska rallyt var ett större äventyr än jag tänkt mig. Jag förstod inte att det är så stort, så mycket folk och så många sträckor och långa transportsträckor, säger han.

Har du fått blodad tand på rally nu?– Ja, det kan man nog säga. Jag ska köra nästa SM-deltävling i i Åke-Kall den 11-12 mars. Det ingår i projektet. Sen får vi se men jag är klart sugen att köra Svenska rallyt även nästa år. Men nu längtar jag bara hem till familjen. Jag är helt slut, säger han.

Mer läsning

Annons