Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år ska Marcus bli en vinnare

Alla i hans omgivning pratar om formel 1. Själv försöker Marcus Ericsson leva i nuet.
– Det är lätt att sväva i väg när man ser glamouren runt formel 1, och vissa gör det. Men mitt enda fokus ligger på att prestera här och nu, säger 20-åringen från Kumla.

Annons

I helgen är det premiär för GP2, serien närmast under formel 1, på Istanbul Speed Park i Turkiet.

Marcus Ericsson har bytt ut sin icke konkurrenskraftiga Super Nova-bil mot en vinnande iSport. Förväntningarna är stora. Ska Sverige lyckas få fram en formel 1-förare igen? I såna fall den förste sedan Stefan ”Lövis” Johansson 1991.

Marcus har lärt sig att leva med snacket, och förväntningarna. Varje tävlingshelg ser han Vettel, Hamilton, Webber och de andra F1-förarna ute på banan. Men han har inte lärt känna dem. Som föråkare i GP2-klassen är han inte ens välkommen in i superstjärnornas depå.

Så nära men samtidigt så långt ifrån.

– Det spelar ingen roll hur mycket F1-kontakter man har om man inte gör resultat. Och gör man resultat så får man dom kontakterna, resonerar han.

Marcus hade en tuff första säsong i GP2. Slutade på 17:e plats. Och även om han vann ett lopp i Valencia så var det långt sämre än vad han hoppats på.

– Även om jag alltid tror på mig själv uppstår tvivel i huvudet efter ett så pass tungt år. Men det känns som jag raderat ut dessa tankar i vinter efter alla lyckade tester. Jag har alla verktyg som krävs för att vara med och slåss i toppen, säger han.

Ute och cyklarNär NA pratar med Marcus är han ute och cyklar (!) runt banan i Istanbul. Han säger att han är otroligt laddad. Sugen på att komma igång.

Hemma har han många supportrar som håller tummarna.

– Senast jag var inne och tittade var det bara 40 kvar till 2000 medlemmar i min fanclub. Supporterklubben har gått från ingenting till världens tryck, konstaterar han glatt.

Alla i hans närvaro säger samma sak: Att 2011 är ett avgörande år om han ska nå F1 eller inte.

– Det är många som frågar om det. Men jag anser att alla år varit nyckelår mer eller mindre. Det är samma press jämt och jag ser det inte som ett problem. Jag väljer att se möjligheterna, säger Marcus som är positiv av naturen och ingen gnällnärking.

– Jag har världens möjlighet att lyckas och det känns skitbra!

Trivs i teametMarcus stormtrivs redan hos sitt nya brittiska team iSport International som har sin bas i Norwich. Han kommer bra överens med ingenjören Gavin Bickerton-Jones och är redan på väg att konkurrera ut sin nye stallkompis Sam Bird.

– När jag kom till teamet var Sam stjärnföraren. Han var femma förra året och toppföraren medan jag ansågs vara med för att lära. Sån var känslan. Men sen har det svängt väldigt mycket i positiv riktning för mig.

Fungerar samarbetet mellan dig och Sam?– Det tycker jag. Han är lättsam. Eftersom det är en helt ny bil i årets GP2 gäller det för oss båda att vara professionella och utveckla bilen tillsammans. Annars blir vi ifrånåkta.

Umgås ni även privat?– Nej, så långt tänker jag inte gå. Jag vill inte bli för mycket vän med mina fiender, ha, ha. För även om vi kör för samma team så är vi konkurrenter på banan.

Vilka blir dina svåraste konkurrenter i år?– Romain Grosjean har erfarenhet från formel 1 och är en snabb förare. Han blir svårslagen. Och Jules Bianchi, som kör för ART, är duktig. Han är Ferraris nästa stjärna.

Vilka är dina favoritbanor i serien?– Det är alltid en rolig atmosfär på Monza, och Barcelona har en fin bana. Även om man kör i 300 kilometer i timmen så är det alltid häftigt att köra när det är mycket folk på plats, säger Marcus.

Kvalet i Istanbul avgörs på fredag och de tv-sända loppen körs lördag och söndag.

Mer läsning

Annons