Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilen visar vägen

De nya smarta mobiltelefonerna blir allt mer populära. De är utrustade med gps och kan göra livet som bilägare lite enklare – och roligare. Vi har tipsen på några av de mest användbara apparna i trafiken.

Annons

Många av dagens smarta mobiltelefoner har inbyggd gps. Med en rad småprogram, så kallade appar, kan du utnyttja detta till max. Vissa av apparna är riktiga guldkorn för dig som bilägare. Här listar vi sex appar som du bara måste ha.

CarrMatey

För den som har svårt att minnas var de parkerade bilen kan det vara praktiskt med en app som visar dig var du ställde den. För telefoner med operativsystemet Android finns appen CarrMatey. Med den kan du med ett knapptryck markera den plats du befinner dig på. När du sedan ska hitta bilen igen behöver du bara följa pilarna på mobilen som visar dig rätt på en karta. Det går även att skriva in hur lång parkeringstid du har, så varnar telefonen dig när tiden börjar rinna ut. Iphone har en liknande app som heter G-park.

Trapster

Om du någonsin kört bil längs med en väg där trafikkameror finns har du säkert råkat ut för att helt plötsligt komma på att du inte vet vilken hastighet det är som gäller. Med appen Trapster, som finns gratis till både Android och Iphone, blir du varnad när du kör över tillåtna hastighet och när fartkameror närmar sig.

Milage

Sök på ordet Milage i din telefons programbutik och du får upp en rad applikationer som hjälper dig att föra statistik över hur mycket bensin du förbrukar. Du kan se hur mycket pengar du lagt ned på bränslet och få tips om när det är läge för att lämna in bilen på service.

Glimpse

För den som vill dela med sig av hur bilresan går finns appen Glimpse. Med den kan du med några enkla knapptryck mejla över en länk till en karta där din position syns i realtid. Det går lika enkelt att skicka länken direkt till Facebook eller Twitter. På kartan syns hur fort du kör och vilken färdriktning du har. Perfekt för dig som har anhöriga som är oroliga över att ha dig längs med vägarna. Dina anhöriga kan se när du stannat för en fikapaus och på det viset slipper du få en massa trafikfarliga samtal mitt i färden. Finns till både Iphone och android-telefoner.

WazeWaze är en social gps-app som visar din position på en karta i telefonen. På kartan syns andra som också använder sig av Waze. Det går att skicka snabbmeddelanden till de andra användarna. Det fiffiga med Waze är att det fungerar som en vanlig gps-navigering. Du kan bli guidad till den adress du vill åka till. Men istället för färdiga kartor som du får betala för, så skapas all information av användarna själva. Från början är alla städer tomma på information. Men genom att slå på inspelningsfunktionen laddar användarna upp information till Waze om vilka vägar och vilken medelshastighet som de har på olika sträckor. Användarna hjälps åt att namnge gator och numrera dem. Allt sparas sedan på en server och kartorna blir mer och mer detaljerade.

CarSafety

CarSafety är en app som enligt utvecklaren fungerar som ett larm om du råkar ut för en trafikolycka. Om du krockar och telefonen skakas om så går ett larm igång. När det gått 60 sekunder och larmet inte stängts av skickas ett SMS till de vänner du på förhand valt ut. I sms:et står gps-koordinationen och adressen du befinner dig på, samt en förbestämd text.

Mer läsning

Annons